IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ намалява за втори пореден месец

Вносът на най-голямата икономика в Европа почти е изпаднал в застой през септември

10:35 | 09.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германският износ е намалял за втори пореден месец през септември, а вносът почти е изпаднал в застой, съобщи статистическата служба на страната във вторник. Това е поредният сигнал, че прекъсванията във веригите на доставки усложняват възстановяването на най-голямата икономика на Европа, предава Ройтерс.

Сезонно коригираният износ се е свил с 0,7% на месечна база до 112,3 млрд. евро. Оценката на икономистите беше да няма промяна.

Вносът е нараснал с 0,1% до 99,2 млрд. евро на месечна база, което е доста под очакванията за ръст от 0,6%.

Спрямо февруари 2020 г. - месеца, преди пандемията да засегне Германия – износът е намалял с 0,3%, а вносът е нараснал със 7,8%, показват сезонно коригираните данни.

„Проблемите с доставките натежават на производството, което от своя страна сдържа износа“, казва икономистът на Bankhaus Lampe Александър Крюгер, добавяйки, че тази тенденция вероятно ще продължи до края на годината.

Търговският излишък е бил в размер на 13,2 млрд. евро през септември, което е доста под нивото отпреди пандемията, когато често надвишаваше 20 млрд. евро месечно.

Разбивка на търговските данни на годишна база показва, че германският износ за Обединеното кралство се е свил с 10% до 5,7 млрд. евро, а вносът е намалял с 20% до 2,3 млрд. евро.

Износът на Германия към Китай се е свил с 0,2% на годишна база до 8,5 млрд. евро, а износът за САЩ е скочил с 16,2% на годишна база до 10,8 млрд. евро.

„По-слабото търсене от Китай също е причина за тревога. Растежът ще се стимулира само когато веригите на доставки функционират по-гладко. Но това ще отнеме известно време“, казва Крюгер.

Слабите данни за търговията се допълват от проучване на икономическия институт Ifo, което показа, че очакванията за износ за октомври са намалели до най-ниското си ниво от февруари насам, тъй като проблемите с доставките засягат промишления сектор.

Икономическото министерство на Германия миналия месец сви прогнозата си за ръста на износа за годината до 8,6% от 9,2%, прогнозирани през април. То се позова на „исторически уникалния недостиг на междинни стоки“, пред който е изправен производственият сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още