IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка избра различен път в опит да ускори инфлацията

Централната банка продължи кредитните помощи за малкия бизнес, но сигнализира свиване на стимулите за големите фирми

12:09 | 17.12.21 г.
<p>
	<em>Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода говори по време на пресконференция в Токио, Япония. Снимка:&nbsp;Rie Ishii/The Nikkei/Bloomberg</em></p>

Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода говори по време на пресконференция в Токио, Япония. Снимка: Rie Ishii/The Nikkei/Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) обяви в петък бавен изход от прекратяването на пандемичните помощи – ход, който контрастира на спешното намаляване на стимулите от страна на други ключови централни банки, пише Bloomberg.

Кредитните помощи за малкия бизнес бяха удължени с още 6 месеца в петък. ЯЦБ обаче намекна за свиване на помощите за големите фирми, считано от април 2022 г.

Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода призна, че Фед и Английската централна банка са предприели по-агресивен подход към премахването на пандемичните стимули, но отхвърли идеята тези решения да повлияят на ЯЦБ. По думите на Курода за Япония не се предвижда нормализиране на политиките.

„Всяка страна взима решения за своята парична политика в търсене на стабилност на икономиката и цените си. Напълно нормално е да има различия в посоките“, каза Курода.

Решенията в петък подчертаха уникалната динамика, пред която е изправена ЯЦБ в опит да ускори инфлацията въпреки нарастващите цени почти навсякъде другаде по земното кълбо, предизвикани отчасти заради пандемичните стимули.

Опасенията за инфлацията отвъд океана накараха Английската централна банка да повиши основната лихва за пръв път от избухването на пандемията.

От своя страна в сряда Фед обяви, че ще започне агресивно намаляване на пандемичните покупки на активи. Европейската централна банка също заяви, че ще забави пандемичното изкупуване.

Всички те гледат на инфлацията като на по-голяма заплаха за икономиките си, отколкото пандемията.

ЯЦБ ЯЦБ

В Япония далеч по-слабият ценови пулс дава възможност на ЯЦБ да продължи пандемичните мерки за подкрепа и да запази по-предпазливата си позиция към Covid-19.

“ЯЦБ ясно показва, че се отдалечава от решенията на Фед, ЕЦБ и АЦБ“, казва главният икономист за Япония в UBS Securities Масамичи Адачи.

“Най-важният момент е, че в Япония няма инфлация в сравнение с други. Компаниите не прехвърлят разходите си [върху потребителите] от страх да не загубят клиентите си, които имат дефлационно мислене. В този смисъл, ЯЦБ може да е спокойна, докато продължава сегашните стимули“, каза още Адачи.

„Може да има възходящи рискове в бъдеще, но изобщо не виждам нарастване на цените, което да мине 2%, както стана в САЩ и Европа“, посочи гуверньорът на финансовата институция. „Затова не ни виждам да правим ходове в посока нормализиране на паричната политика по начина, по който САЩ и Европа го правят“, допълни Курода.

Появата на новия вариант на коронавируса омикрон може би е изиграла роля за решението на ЯЦБ да удължи помощите си за кредити за четвърти път въпреки прогнозата за възстановяване на икономиката през това тримесечие, подобряващите се кредитни условия и по-голям от очакваното пакет от стимули от администрацията на премиера Фумио Кишида, който предстои да бъде реализиран.

„ЯЦБ намалява пандемичните си помощи – началото на преминаване към постпандемични политики – но все пак запазва стимулите си на фона на заплахата от омикрон за растежа и инфлацията, останала около 0%“, казва икономистът Юки Масуджима.

В същото време от април 2022 г. ЯЦБ постепенно ще намали собствеността си върху корпоративни облигации и ценни книжа до предпандемични нива от около 5 трилиона йени (44 млрд. долара). Според Курода ще отнеме около 5 години, за да се достигнат предпандемичните нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още