IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция ще стимулира обръщането на златни депозити в местна валута

Новата мярка е в подкрепа на финансовата стабилност, смятат от централната банка

12:03 | 29.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	При обявяването на схемата някои банкери и анализатори посочиха, че има известни недостатъци, които трябва да се вземат предвид.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Nicole Tung/Bloomberg</em></p>

При обявяването на схемата някои банкери и анализатори посочиха, че има известни недостатъци, които трябва да се вземат предвид. Снимка: Nicole Tung/Bloomberg

Турската централна банка ще подпомогне тези граждани, които решат да обърнат златните си депозити и участията си във взаимни фондове в срочни депозити в турска лира, съобщи финансовата институция на сайта си.

Разходите по схемата ще бъдат покрити от централната банка и хазната. Мярката се прави с цел подкрепа на финансовата стабилност чрез увеличаване дела на депозитите и взаимните фондове в местна валута в банковата система, става ясно още от прессъобщението на сайта на финансовата институция.

Пръв за мярката съобщи президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган. Още предходната седмица Ердоган представи няколко стъпки, чрез които да се облекчи тежестта от отслабналата валута върху турците и те да бъдат насърчени да държат спестяванията си в лири вместо в долари. Турският президент обяви също така, че ще бъде представена мярка за гарантиране на влоговете в местна валута. 

Правителството пое ангажимент да гарантира депозитите в лири, което изстреля нагоре цената на валутата с 25% в понеделник миналата седмица – това е най-голямото увеличение в рамките на един ден, отчетен някога. Освен това правителството обеща да покрие и разликата в стойността между доларовите депозити и тези в лири.

Над половината от местните спестявания са в чуждестранни валути и в злато поради обезценяването на лирата през годините, сочат данни на турската централна банка. „Представяме нова финансова алтернатива на гражданите, които искат да успокоят притесненията си, произлизащи от ръста на обменните курсове“, каза Ердоган след заседание на правителството, повтаряйки позицията си в подкрепа на политиката на ниските лихви.

При обявяването на схемата някои банкери и анализатори посочиха, че има известни недостатъци, които трябва да се вземат предвид. Това са неяснотите около параметрите на мярката, както и възможните последици от въвеждането на схемата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още