IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в сектора на услугите в САЩ се забавя рязко през декември

Поръчките на доставчиците на услуги спадат до най-ниското си ниво от февруари насам

19:00 | 06.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Индексът, отразяващ дейността на американските доставчици на услуги се понижава рязко през декември, след като нарасна до рекордно високо ниво месец по-рано, отразявайки по-умерения растеж на бизнес активността и поръчките, пише Bloomberg. 

Показателят за активността в сектора на услугите на Института за управление на доставките се понижава до 62 пункта от 69,1 пункта спрямо предходния месец. Декемврийските данни изостават от прогнозите на всички икономисти, анкетирани от Bloomberg, при които средната оценка е 67 пункта.

Спадът от 7,1 пункта е най-резкият от април 2020 г., като това може да се дължи на факта, че омикрон вариантът на коронавируса започва да оказва влияние върху доставчиците на услуги от сферите на туризма, ресторантьорството и хотелиерството. Въпреки това, индексът остава доста над нивата преди пандемията.

„Въпреки че е отчетен спад при повечето индекси през декември, темпът на растеж остава силен за сектора на услугите“, коментира Антъни Нийвс, председател на комисията за бизнес проучване към Института за управление на доставките. „Респондентите посочиха, че продължават да се борят с инфлацията, прекъсванията при веригите на доставка, ограниченията в капацитета, логистичните предизвикателства и недостига на работна ръка и материали”, добавя той.

сащ сащ

Въпреки това данните намекват, че ограниченията при доставките може да започнат да отшумяват. Индексът на доставките на снабдителите пада до деветмесечното дъно от 63,9 пункта спрямо регистрираните през ноември 75,7. Малко повече от 36,4% от респондентите съобщават за удължаване на сроковете, като това е най-малкият дял в анкетата от април насам.

Шестнадесет индустрии на услугите отчетоха общ ръст миналия месец, водени от хотелиерството и ресторантьорството, търговията на едро и строителството.

Показателят за бизнес активността, който е паралелен на мярката за фабрично производство на групата, се понижава до тримесечно дъно от 67,6 пункта спрямо рекорда през ноември.

Поръчките, получени от доставчиците на услуги, спадат с 8,2 пункта до 61,5 пункта, достигайки най-ниското си ниво от февруари. Индексът на поръчките през ноември от друга страна отчете най-високата си стойност от 1997 г.

Показателят за заетостта се понижи, падайки до 54,9 пункта от 56,5 през предходния месец. Доставчиците на услуги продължават да се сблъскват със затруднения при наемането задържането на служители на конкурентния пазар на труда, където фирмите предлагат по-високи заплати и бонуси, за да привлекат работниците.

От доклада също така става ясно, че инфлационният натиск продължава да се усилва за доставчиците на услуги. Индексът на цените, платени за материали, се повишава до 82,5 пункта от 82,3 през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още