IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността на европейските компании достигна 5-месечен връх

Увеличението на новите поръчки и продукцията е спомогнало индексът на мениджърите на поръчките в еврозоната да достигне рекордно ниво през януари

15:45 | 01.02.22 г.
<p>
	Темпът на растеж на цените на суровините се е забавил до най-ниското си ниво от девет месеца, а цените на едро са нараснали с втория по бързина темп от близо 20 години.<em> Снимка: <em>Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></em></p>

Темпът на растеж на цените на суровините се е забавил до най-ниското си ниво от девет месеца, а цените на едро са нараснали с втория по бързина темп от близо 20 години. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европейските компании набират скорост в началото на 2022 г. През януари активността на бизнеса на Стария континент е достигнала петмесечен връх, показват данните на IHS Markrit, публикувани във вторник.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството на IHS Markrit в еврозоната е нараснал до 58,7 пункта през януари спрямо 58 пункта през декември. Това е най-високото ниво на показателя от август 2021 г. насам.

Причина за ръста е отчетеното увеличение в продукцията, новите поръчки и заетостта през първия месец на 2022 г. Проблемите със снабдителните вериги обаче продължават да затрудняват компаниите, макар че от агенцията смятат, че има признаци за облекчаването на забавените доставки.

Темпът на растеж на цените на суровините също се е забавил до най-ниското си ниво от девет месеца, докато заводските цени на едро са нараснали с втория си по бързина темп от близо 20 години, т.е. откакто се събират тези данни.

Най-силното повишение в сектора на производството е отчетено в Австрия, а след нея най-бързото възстановяване е отчетено в Нидерландия, Германия и Ирландия. Ръстът, отчетен в Испания, също е бил силен, но е бил без промяна спрямо декемврийския резултат. По-бавно възстановяване е отчетено в Италия, Гърция и Гранция.

Производството на компаниите от еврозоната нараства за 19-и пореден месец. През януари темпът на растеж е достигнал и четиримесечен връх.

„Изглежда производителите в еврозоната преодоляват омикрон вълната по-успешно спрямо предишните вълни на заразата до момента, като фирмите отчитат най-голямата си продукция и подобрения в поръчките от четири месеца насам. Перспективите също бележат подобрение. Ключова роля за това има облекчаването на забавянията на доставките, заради което производителите ревизират в посока нагоре очакванията си за растежа през настоящата година до най-високото ниво от юни 2021 г.“, посочи главният бизнес икономист в IHS Markit Крис Уилямсън.

Той обясни, че подобрението в никакъв случай не е разпределено равномерно сред страните членки на еврозоната.

„Нарастващото напрежение около Украйна, кризата с цените на енергията и перспективите от глобално затягане на паричната политика от централните банки създават пречки за перспективите, които предполагат –  макар световните проблеми със снабдителните вериги да се облекчават – че условията за търсенето няма да са толкова в подкрепа на производителите през следващите месеци“, предупреди Уилямсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още