IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на продажбите на дребно в Австралия надмина очакванията

Облекчените мерки и коледният дух подпомогнаха продажбите на дребно в страната да достигнат рекордно равнище в края на 2021 г.

11:53 | 07.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на продажбите на дребно в Австралия е достигнал рекордно равнище в последните три месеца на 2021 г., пише Bloomberg. Причина за повишението са били облекчените ограничителни мерки против коронавируса и традиционното пазаруване за коледните празници – комбинация, която се очаква да спомогне и за силното възстановяване на икономиката в края на миналата година.

Продажбите на дребно са се увеличили с 8,2 на сто през четвъртото тримесечие, докато икономистите очакваха 7,8% ръст. Показателят се е възстановил спрямо предходното тримесечие, когато е отчетен спад поради обявеното блокиране в двата най-населени щата на страната, съобщи Австралийската статистическа служба.

австрл австрл

"Потребителите с ентусиазъм се върнаха към свободното пазаруване след края на затварянията, свързани с делта варианта на коронавируса“, каза директорът по икономическите тримесечни статистики в ABS Бен Джеймс. „Добре разгласените опасения за наличността на продуктите и за времето на доставките доведе до това, че потребителите изместиха своето коледно пазаруване по-рано“, допълни експертът.

Резултатът увеличава увереността на представителите на централната банка, че икономиката е напът към стабилно възстановяване от пандемичното свиване през третото тримесечие. Ръстът в потреблението е сред причините икономистите да смятат, че Австралийската централна банка ще повиши лихвите през втората половина на 2022 г.

Миналата седмица официалната статистика показа ръст на вноса в последното тримесечие, който би могъл да свие икономическия растеж на страната през периода.

Началото на тази година също би могло да се окаже предизвикателство за търговците. Ръстът в броя новозаразени с коронавирус, предизвикан от омикрон щама, поражда опасения сред потребителите. Това се отрази и в проучването на Australia & New Zealand Banking Group Ltd. за обявите за работа, които са намалели с 0,3% през януари. Въпреки това инвеститорите очакват, че наемането на работна ръка ще бъде силно. През декември безработицата в страна се сви до 4,2 на сто.

"Изглежда, че сега безработицата на равнище от 3% и много по-ниското ниво на заетите на половин работен ден ще се случат много по-рано. Това е една от причините да очакваме централната банка да започне да повишава лихвите през септември“, каза старши икономистът в ANZ Катрин Бирч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още