IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Чехия може да повиши лихвите, но умерено

Събитията в Украйна ще имат инфлационен ефект върху чешката икономика, смята заместник-гуверньорът на централната банка на страната Томас Нидецки

14:00 | 24.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: : Milan Jaros/Bloomberg</em></p>

Снимка: : Milan Jaros/Bloomberg

Централната банка на Чехия все още може да повиши лихвените проценти, а войната в Украйна може да допринесе за инфлационните ефекти върху чешката икономика. Такова мнение изрази заместник-гуверньорът на централната банка на Чехия Томас Нидецки, цитиран от Ройтерс.

"Мога да си представя, че все още ще има едно умерено нагласяване (на лихвите)“, каза Нидецки в интервю за ежедневника Pravo. „След това въпросът ще е по-скоро за това колко дълго лихвените проценти ще останат на по-високо ниво и кога ще започнем да обсъждаме намаляването им към някакво неутрално равновесно равнище от около 3%“, каза банкерът.

Според него нарастващата геополитическа несигурност в Украйна може да доведе до избягване на рисковете и съответно да навреди на валути като чешката крона.

От миналия юни насам Чешката централна банка е повишила основната си лихва с 425 базисни пункта до 20-годишен връх от 4,50%.

Централната банка, която е най-агресивна сред съседите си в Централна Европа в озаптяването на ръста на цените, намекна за забавяне на затягането на паричната политика, въпреки че инфлацията достигна 9,9% през януари.

Нидецки посочи, че войната в Украйна създава несигурност. "Ако го погледна от изцяло икономическа гледна точка, я виждам (кризата) като несигурност, която като цяло ще има инфлационен ефект“, допълни банкерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още