IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите на първо жилище в Централна Европа се задъхват заради високите цени

Чехия е най-недостъпният жилищен пазар в Европа за миналата година

11:01 | 10.02.22 г. 29
<p>
	<em>Снимка: Martin Divisek/Bloomberg</em></p>

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Меера Санкар разбрала, че е време да се откаже от мечтата си да купи жилище в Прага, когато отишла на оглед на апартамент, в който едва стигало място за един човек, но цената му била далеч извън бюджета ѝ, пише Ройтерс.

Опитът на 31-годишната жена е обичаен в Прага и други градове в Централна Европа, където високите цени заради острия недостиг на предлагане правят жилищната собственост недостъпна за много потенциални купувачи на първо жилище. В момент, когато централните банки в региона повишават лихвите, проблемът се задълбочава.

„Реших да продължа да живея под наем, когато отидох на оглед на апартамент с площ от 60 кв. м, но самото жилище беше само 20 кв. м, а останалото беше градина“, казва Санкар, която е занимава със специални ефекти във филмовата индустрия. Цената на имота била 4 млн. крони (189 081 долара).

„Едва стигаше място за един човек и няколко мебели. Две години търсех активно жилище, но е твърде скъпо и няма да става по-евтино“, допълва тя.

Много се пише за умопомрачително високите цени на жилищата в западноевропейски градове като Лондон, Париж и Хамбург. Но именно в Централна и Източна Европа разминаването между цените и местните заплати, които средно са доста под тези в Западна Европа, е най-остро.

Чехия е най-недостъпният жилищен пазар в Европа със средно 12,2 брутни годишни заплати, необходими за закупуването на апартамент от 70 кв. м, показаха данни на Deloitte за достъпността на жилищата през 2021 г.

За сравнение в Германия са необходими шест средни заплати за покупка на имот, както и 5,1 в Норвегия. Цените на жилищата в Чехия са нараснали с 22% на годишна база през третото тримесечие на 2021 г., най-бързия темп в ЕС за второ поредно тримесечие, показаха данни на Евростат.

„Сега затруднения изпитват и хората със средни и дори относително високи доходи“, коментира Вит Храдил, главен икономист в чешката агенция за недвижими имоти Cyrrus.

„Така че средностатистическите служители като учители, полицаи, пожарникари вероятно не могат да си позволят никакъв апартамент в Прага в наши дни“, допълва той. Чехия Чехия

Лихвите по ипотечните кредити растат

Бързите ръстове на цените са сходни и в други чешки градове и централноевропейски страни. В Унгария, например, цените на жилищата са нараснали над два пъти от 2010 г. насам.

В центъра на Варшава средната цена на квадратен метър е около 4000 евро спрямо 3770 евро в Брюксел, където средната нетна месечна заплата е малко над два пъти по-висока от заплатата в полската столица, показват данни на сайта за сравняване на разходите за живот Numbeo.

Допълнителен проблем в Прага е дългото чакане предприемачите да получат разрешение за строеж, което ограничава предлагането. През 2021 г. предлагането в чешката столица достигна 10-годишно дъно със средно 3300 новозавършени апартамента, с 1980 по-малко спрямо 2020 г., показа анализ на строителните компании Trigema, Central Group и Skanska Reality.

Цените в региона растат и заради бързия ръст на заплатите и продължителния период на ниски лихви преди повишенията през последно време. Ниските лихви правят кредитите по-достъпни и стимулират търсенето на инвестиционни имоти.

„Ако погледнем купувачите на първо жилище, които никога не са навлизали на имотния пазар преди и навлизат едва сега, те почти нямат шанс за покупка, ако не са подкрепени от членове на семейството със значителни спестявания“, казва Храдил.

Централна Европа изпреварва повечето страни на Стария континент с повишаването на лихвите след пандемията, тласкайки разходите по ипотечни кредити до невиждани нива преди световната рецесия през 2008-2009 г. Това допълнително вдига летвата за хората, които се стремят да направят първа крачка на жилищната стълбица.

Унгарската централна банка съобщи през януари, че ще продължи да повишава лихвите, за да ограничи инфлацията. Полша, която се очертава като най-голямата развиваща се икономика в Европа, повиши отново лихвите във вторник с 50 базисни пункта до 2,75% и намекна, че ще затегне още повече политиката.

Чешката национална банка, която въвежда отново ограничения за ипотечното кредитиране като заеми, равняващи се на не повече от 80% от стойността на имота или тавани върху дълга на кредитополучателите спрямо доходите им, също повиши основната си лихва до 20-годишен връх от 4,50% миналата седмица.

Според експерти лихвите по ипотечните кредити може скоро да доближат 5% спрямо прогнозираните около 2% от компанията Fincentrum Hypoindex преди чешката банка да започне да вдига лихвите спрямо нивото им от 0,25% през юни миналата година.

„Около 20% от клиентите ми се отказаха да търсят жилище поне временно заради нарасналите разходи“, казва ипотечният брокер от Прага Робин Петрасек, според когото лихвите по ипотечните кредити за всеки милион крони, заети за 30-годишен период, са нараснали с над 25% спрямо година по-рано.

„С нарасналите лихви е ясно, че хората, които могат да си купят имот, ще намалява“, допълва той. Чехия Чехия

Помощ по пътя?

Държавните ръководители търсят начини да помогнат на купувачите на първо жилище да се справят с растящите цени, но ограниченото предлагане на имоти им оставя малко инструменти на разположение.

Унгария замрази лихвите по ипотечни кредити за шестмесечен период от януари, за да предпази кредитополучателите с плаващи лихви по ипотеките, и осигурява грантове и субсидирани банкови заеми на обща стойност 25 млн. форинта (80 707,64 долара) за семействата.

В Полша като част от икономическата програма „Полска сделка“ на правителството държавата ще гарантира първоначалната вноска за имот до 20% от стойността му спрямо максимума от 100 хил. злоти (25 206,06 долара), за да помогне на хората, които не могат да спестят за първоначална вноска.

Кметът на Прага Зденек Хриб казва пред Ройтерс, че градът е съсредоточен върху възстановяването на общински жилища, за да се повиши предлагането и да се поддържа резерв за служители като учители, полицаи и социални работници.

„Достъпността на жилищата е едно от основните притеснения на настоящия градски съвет в Прага“, отбелязва Хриб.

Зашеметяващите ръстове на цените са накарали Томас Клима и годеницата му да се задействат, след като отложили търсенето си в началото на пандемията с надеждата, че цените ще паднат.

Те се върнали бързо на пазара, когато цените продължили да растат, но установили, че апартаментите се продават почти веднага или направили оглед на други, които привлекли множество оферти доста над исканата цена.

„Мислехме, че с COVID всички ще изгубят работата си и цените ще намалеят. Наблюдавахме пазара и видяхме, че цените нарастваха през цялото време. Не можем да си позволим да чакаме“, казва 33-годишният Клима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 2 години
РАно или късно цикълът ще се завърти. Според мен балонът започва сега. След 2 до към 3 години най-късно би трябвало да стигнем тавана и после надолу. Инфлацията също ще бута нагоре цените, а лихвите са спирачка обаче колко може да се натисне ***? Това е въпросът. Лихвата има 2 компоненти. Първата е променлива, тя ще се вдига, но от нея зависи колко държави ще фалират. Втората компонента е постоянна за ЕС. Доколкото знам е по директива. Та вдигането на първата компонента, която принципно се изчислява би трябвало да фалира САЩ, Япония, Франция, Италия, Испания, Гърция и много, много други. Всички с дълг над годишния БВП са в капан на лихвата. Не вярвам да има рязко и голямо вдигане. Другото е изкупуването на активи от Центр. Банки, в т.ч. ФЕД и ЕЦБ. По-скоро там може да пробват по-рязко движение за начало. От това да намалеят лесните пари. Има хора дето все чакат по-евтино, но то няма как да има мир по света, да растат икономики и заплати, а имоти да падат. Няма такава игра. Кой чака евтино да чака. Никога не съм чакал евтино. Животът се изнизва бързо. Току виж докато остарявам цените все нагоре - с пенсия и на квартира. У нас. Моля, моля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
Yanis83
преди 2 години
https://***.bulgarianproperties.bg/***-za-imoti/apartamentite-v-oblastnite-gradove-4q-2013-5341.html Ситуацията беше много зле,незнам как си пропуснал този момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
В 2 апартамента участвах в договарянето, през тоя период, единия на 700 евро в М.Ливади през 2016 на 700 евро на зелено първа плоча, и още един в Бъкстон на централната улица за 860 евро преди покрив. И двете много добри сгради.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 2 години
тая графика не може да е вярна.... .кде са тия цени под 1000 евро квадрата?? 2015 даже в крайбите квартали беше над 1000 евро кв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Виж графиката в долния ми пост. От 2008ма до 2019 поскъпване няма. Сега е следващия пик. А в монента от наем на апартамент и 3% доходност не се правят, дори и без планирани ремонти. За мен няма съмнение, че навлизаме в следващия цикъл на спад, но ще го усетим след 2 години (ако разбира се спрат с извънредните емисии ликвидност от централните банки).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ето я графиката. https://money.bg/property/ofertnite-tseni-na-imotite-v-sofiya-stignaha-pika-si-ot-2008-a-tryabva-li-da-se-pritesnyavame.html?amp=true През 2019та цените достигат до нивата от 2008ма. А през 2012 има 40% спад. В София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 1
yom
преди 2 години
Много си прав, няма нещо, с което да не съм съгласен, особено това с мързела. За съжаление, действителността е такава, а още по-жалкото е, че вдигнат ли лихвите с малко, всичките с ипотеки ще гърмят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 0
Yanis83
преди 2 години
Те ще си нормализират пазара и цените,започнали са повишаване на лихвите и затягане на кредитирането.При нас е по-сложно. Чешката столица за разлика от нашата,няма такива уредени квартали като в София. То са Манастирски ливади,Кръстови вади, Витоша,онова чудо по пътя към зоопарка. Трябва да се поучат от челният ни опит по усвояване на всеки квадратен метър. Инфраструктура,детски градини,тротоари,болници (ама истински не пътеко-лапачки) всичко ни е в пъти по-уредено от тяхното. Въобще..."Къде сме ние,къде са те"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Жената с индийско име се е набила в бивша соц-държава, съболезнования :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 2
alphaomega
преди 2 години
Точно обратното е. Земята без хора има най голяма стойност. Но това ще бъде разбрано малко по късно. Явно са нужни още 5-10 години преди да се събуди хубаво цялата ***. Този аргумент за услугите много пъти съм го чувал и така и не стана ясно какви услуги ви трябват? Какво искате? Да живеете между болницата, полицията и пожарната ли? В България дори и най отдалечените села са на максимум 1 час от голям град. Не на 3 дена път с камили....Значи, тия хора само до преди 1 век как са живели бе мама му стара? Да не са били извънземни?Живеели са супер примитивно и пак са успявали, строили са къщи насред горите и са имали големи семейства с много деца.А ние сега имаме, машини, технологии и комуникации които са направо извънземни и вие ми казвате че не можем да се оправим така ли? Не можем да живеем на село, извън градовете защото нямало услуги? Какви услуги? За какво става въпрос тука? Това са някакви пълни глупости. Всичко е мързел! МЪРЗЕЛ ДО МОЗЪКА НА КОСТИТЕ. Огледайте се и ги вижте младите поколения на какво приличат! Не казвам че всички 100% са зле ..... но. Масата явно е. Щом продължават да тичат към градовете и към терминал 2 да търсят по вола теле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още