IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Инфлацията в Германия може да достигне средно 5% за 2022 г.

Трябва да държим погледите си насочени към нормализирането на паричната политика, апелира гуверньорът Йоахим Нагел

15:35 | 02.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Германия може да достигне средно равнище от 5% през тази година, тъй като войната на Русия с Украйна допълнително ще оскъпи енергийните стоки. За това предупреждават от Германската централна банка (Бундесбанк), цитирани от Bloomberg.

„Очакванията са еврозоната също да запише рекордно високо равнище на инфлацията“, каза гуверньорът на банката Йоахим Нагел. „Трябва да държим погледите си насочени към нормализирането на паричната политика“, апелира Нагел.

Бундесбанк Бундесбанк

Ръководителят на Бундесбанк, който е член на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) и в началото на февруари заяви, че до края на годината е възможно да има лихвено повишение, обясни, че „към момента не е възможно да се направи надеждна прогноза за ефекта на войната върху икономиката на Германия“.

В доклада на Германската централна банка става ясно още, че въпреки понастоящем високата инфлация все още няма признаци, че дългосрочните очаквания преминават през промяна.

Данните от вторник показаха, че покачването на цените в най-голямата европейска икономика се е ускорило до 5,5% през миналия месец, след като през януари инфлацията в страната прекъсна шестмесечната си серия на повишения. За сравнение, медианните прогнози бяха за ниво от 5,4 на сто.

Затова и до миналата седмица се смяташе, че ЕЦБ вероятно ще ускори прекратяването на покупките на облигации на следващото си заседание, което ще се проведе на 9-10 март. Тези перспективи обаче стават все по-неясни на фона на войната в Украйна, която внесе вълна от несигурност. Причина за нея е възможността от допълнително поскъпване на енергията, което следователно би довело до по-висок инфлационен натиск.

Според Нагел е необходимо Бундесбанк допълнително да увеличи резервите си, за да предпази баланса си от рискове, след като пандемията принуди ЕЦБ да създаде нова пандемична програма за покупка на облигации PEPP на стойност 1,85 трилиона евро.

„В двете години 2020 г. и 2021 г. рисковете за баланса на банката значително се увеличиха спрямо предпандемичния период“, смята Нагел.

Данните в сряда показаха, че безработицата в Германия се е свила с 33 хил. души през февруари. За сравнение, очакванията на икономистите бяха за понижение от 22 500 души. Така показателят пада до ниво от 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още