IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият гуверньор на Бундесбанк: ЕЦБ може да увеличи лихвите през 2022 г.

Ако ситуацията с инфлацията не се промени до март, ще подкрепя нормализиране на паричната политика, заяви Йоахим Нагел

15:12 | 09.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg

Сигналите за скорошно увеличаване на лихвите в еврозоната зачестяват с всеки изминал ден. 

Възможно е Европейската централна банка (ЕЦБ) да повиши лихвените проценти още през тази година. Причина за това е фактът, че ускорилата се инфлация може да се задържи за по-дълго, отколкото първоначално се очакваше. Такова мнение изрази в сряда гуверньорът на централната банка на Германия (Бундесбанк) Йоахим Нагел, цитиран от Ройтерс.

„Ако положението (с инфлацията) не се промени до март, ще се застъпя за нормализиране на паричната политика“, заяви Нагел. „Първата стъпка ще е да прекратим покупките на нетни активи през 2022 г. Тогава лихвените проценти може да се повишат през тази година“, уточни централният банкер.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Клаас Нот, както и гуверньорът на Австрийската централна банка Роберт Холцман изразиха подобно мнение в последния месец.

“Обикновено разходите по заемите се затягат на стъпки от 25 базисни пункта и „този път нямам причина да мисля по различен начин", каза Нот в интервю за Buitenhof, като допълни, че второто повишение може да се осъществи след това през пролетта на 2023 г. Това е бърза промяна в неговото мнение, защото в края на декември 2021 г. той очакваше първото увеличение да е в началото на 2023 г.

Холцман прогнозира, че ЕЦБ може да покачи лихвите в края на 2022 г. или в началото на 2023 г. "През 2022 г. ЕЦБ ще трябва да се фокусира върху постепенно премахване на отрицателните лихви и на нетрадиционната парична политика", каза Холцман.

В първия си важен коментар от встъпването си в длъжност в началото на 2022 г. 55-годишният Нагел заяви пред вестник Zeit, че ЕЦБ е "достигнала до момент, който е учебникарски пример за действие на централната банка" - което е сигнал, че значителна промяна в политиката може да настъпи още на следващото заседание през март.

"Сега ЕЦБ трябва да се активизира. Ще разгледаме данните - през март ще излязат нови прогнози за растежа и инфлацията. И това ще бъде основата за нашите решения", каза Нагел в интервюто, публикувано в сряда. "Ако дотогава картината на инфлацията и най-вече перспективите не се подобрят значително, ще трябва да преразгледаме позицията на паричната политика". 

На последното си заседание европейският регулатор остави лихвите без промяна, но гуверньорът на банката Кристин Лагард призна, че има възможност инфлацията да се задържи за по-дълго от очакваното.

През януари инфлацията в еврозоната достигна 5,1%, като отбеляза рекордно равнище за трети пореден месец.

В последните изказвания на централните банкери на Стария континент се забелязва постепенна, но видима промяна в тона, с който се говори за инфлацията. Досега ЕЦБ твърдо отстояваше позицията си, че инфлацията допълнително ще се ускори през 2022 г., но впоследствие ще се забави, като нямаше сигнали за скорошно затягане на паричната политика.

След февруарското заседание на банката обаче шансовете за лихвени повишения нараснаха, като пазарите са в очакване на няколко увеличения през тази година. В понеделник Лагард заяви, че през март ЕЦБ ще представи ревизирани перспективи, като вземе предвид най-скорошните данни за инфлацията. „Внимателно ще оценим как по-високите енергийни цени ще се прехвърлят през икономиката и ще повлияят на перспективите като цяло“, каза Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Март е след 3 седмици,някой вярва ли че инфлацията ще спадне ?На този фон цените на жилищата не спират да бъдат надувани от раздаваните кредити през тътговските банки,а всички от строителя през кредитния посредник до брокера продължават да лъжат как лихвите щели да си останат ниски и цените няма да спрат ръста си .Инфлацията е проблем номер едно не само в България .Инфлацията е проблем в целия свят и когато няма варианти,в които да бъде увеличена производителността ,стоките и услугите за да може тя да бъде поета ,остава другия вариант-шоково вдигане на лихвите дори с цената на криза за да може инфлацията да бъде спряна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още