IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роберт Холцман: ЕЦБ може да повиши лихвите в края на 2022 г.

Според австрийския гуверньор прекратяването на покупките на облигации ще е ясен сигнал за покачване на лихвените проценти

19:35 | 23.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Roni Rekomaa/Bloomberg</em></p>

Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да повиши лихвените равнища още в края на 2022 г., а прекратяването на покупките на облигации може да е силен сигнал, че този ход предстои да бъде направен в следващите две тримесечия, смята ръководителят на австрийската централна банка Роберт Холцман, цитиран от Ройтерс.

В средата на декември ЕЦБ предприе поредната стъпка за промяна на паричната политика, като реши пандемичната ѝ програма за закупуване на ценни книжа PEPP да изтече в края на март 2022 г. В същото време по-старата програма за изкупуване на облигации APP ще бъде ускорена за кратко с цел да се предотврати внезапното прекратяване на покупките.

„Може да намалим или да прекратим покупките по APP и ако това се случи, то това ще е ценен сигнал за пазарите, тъй като установихме, че едва след прекратяването на покупките ще се покачат лихвените равнища“, заяви Холцман. По думите му в краен случай е възможно покупките да бъдат прекратени следващата година и покачването на лихвите да се случи в края на 2022 г. или в началото на 2023 г., което ще кореспондира на третото покачване на лихвите в САЩ. „Ние винаги сме леко закъснели“, добави Холцман.

ЕЦБ ревизира прогнозите си за инфлацията в посока нагоре като очакванията в момента са инфлацията да се ускори до 3,2% през следващата година, а в периода 2023-2024 г. да се забави до 1,8%. Някои от представителите на финансовата институция изразиха съмнения около прогнозите, като изтъкнаха, че банката подценява риска от заддържането на инфлацията над целта за 2%.

„Обикновено, ако кажем, че вече нямаме нужда от повече покупки [на облигации], защото очакванията ни за инфлацията са близо или над 2% през 2023 г. или 2024 г., то това определено би било силен сигнал, че лихвите ще бъдат повишени през следващото или следващите две тримесечия“, допълни Холцман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още