IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпващата енергия ускори и инфлацията в Италия

Индексът на потребителските цени в страната се е увеличил с 0,9% на месечна и с 5,7% на годишна база през февруари

13:10 | 16.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Инфлацията в Италия отново се е ускорила през февруари, подсилена от поскъпващите цени на енергията. Това показват окончателните данни на италианския Национален статистически институт (Istat), публикувани в сряда.

Индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,9% на месечна и с 5,7% на годишна база през февруари, потвърждавайки първоначално публикуваните данни. За сравнение - през януари и декември годишното повишение на показателя е било в размер на съответно 4,8% и 3,9%.

Ускоряването на темпа на растеж на годишна база се дължи основно на поскъпването на енергията (от 38,6% ръст през януари до 45,9% ръст през февруари). Цените на нерегулираните енергийни продукти са нараснали с 31,3% (спрямо 22,9% годишен ръст през януари), докато тези на регулираните са се повишили с 94,6% (без промяна спрямо януарското повишение).

Основната инфлация, без цените на енергията и необработената храна, е достигнала 1,7%, докато инфлацията без цената на енергията е била на ниво от 2,1%.

На годишна база стоките са поскъпнали с 8,6% (след 7% ръст през януари), докато цената на услугите се е увеличила с 1,8% (без промяна спрямо януари).

Италия не е единствената страна, в която енергията увеличава инфлационния натиск.

Данните на Федералната статистическа служба (Destatis) на Германия от миналата седмица показаха, че продължаващото поскъпване на енергията е довело до поредно ускоряване на германската инфлация.

Годишната инфлация в най-голямата европейска икономика е достигнала 5,1% през февруари, докато предходния месец тя се е равнявала на 4,9%. Месечното увеличение на цените е било в размер на 0,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още