IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрю Бейли: Устойчивостта на финансовите пазари не може да се взима за даденост

Ликвидните условия се влошиха на много пазари, а това отразява високата волатилност и рисковете пред тях, смята гуверньорът на Английската централна банка

17:26 | 28.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Големите колебания в цените на суровините означават, че устойчивостта на финансовите пазари не може да се взема за даденост и регулаторите следят ситуацията отблизо. Това заяви гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли.

Руската инвазия в Украйна разтърси редица пазари - от тези за газ и петрол до пазарите на метали и селскостопански стоки. Цената на суровините стана толкова волатилна, че се наложи компаниите да свият търгуваните обеми заради затегната ликвидност.

"Ликвидните условия се влошиха на много пазари за суровини, разходите за маржове нараснаха, което, разбира се, отразява значително по-високата волатилност и рисковете за тези пазари", заяви Бейли по време на събитие в Брюксел, цитиран от Ройтерс.

"Не можем да вземем устойчивостта, особено в тази част на пазара, за даденост. Има голяма необходимост да работим заедно върху това", смята централният банкер.

По думите му нищо не се е объркало сериозно в работата на стоковите пазари, но това е зоната с най-голяма узявимост по отношение на натиска върху финансовата система.

Миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че ще трябва да следи отблизо пазара на стокови деривати, тъй като ценовата волатилност може да доведе до засилване на пазарното напрежение.

Колкото до паричната политика на Великобритания, Бейли запази по-смекчения тон относно необходимостта от последващи лихвени повишения заради нарастващата несигурност.

Той обясни, че АЦБ вече вижда доказателства за икономическо забавяне в данните за бизнеса и потребителите. "Очакваме, че този натиск върху търсенето ще натежи на вътрешната инфлация", коментира Бейли.

На въпрос за възможно увеличение на лихвите на следващото заседание на АЦБ, което предстои да се състои през месец май, Бейли посочи, че ситуацията е много волатилна, след като руската инвазия в Украйна изстреля цените на енергийните източници до рекордни нива.

Той обясни, че рисковете при инфлацията са двустранни, като покачването на цените може да се забави или ускори с повече от прогнозираното от английския регулатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още