IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ отново предложи да закупи облигации в опит да контролира доходността им

Ходът на регулатора не е изненада, като се имат предвид очакванията за запазване на лихвите тази седмица, смята анализатор

14:09 | 26.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) предложи да осъществи нови покупки на държавни облигации по-късно тази седмица, за да не позволи доходността им да излезе извън контрол, съобщи Bloomberg.

Централната банка предложи да закупи неограничен обем от 10-годишни държавни ценни книжа (ДКЦ) в сряда и четвъртък, като така удължи четиридневната си операция, приключила във вторник. Новите дати се припокриват с двудневното заседание на регулатора тази седмица.

Във вторник доходността по 2-годишните облигации е отрицателна в размер на -0,07%, тази по 5-годишните е 0,01%, а тази по 10-годишните се равнява на 0,23%.

"ЯЦБ вероятно удължи операцията си (по закупуване на ДКЦ), защото доходността на 10-годишните облигации не е спаднала и може да нарасне над нивото от 0,25% в следващите дни", каза Юрие Сузуки, пазарен анализатор в Mizuho Securities Co. в Токио. "Като се имат предвид очакванията, че ЯЦБ няма да промени паричната си политика тази седмица, не е изненада, че банката реши да удължи операцията", смята експертът.

ЯЦБ ЯЦБ

Паричната политика на приспособяване на ЯЦБ увеличи различията между доходността по облигациите в Япония и в други развити икономики, което натежава на японската йена и оскъпява вноса.

"ЯЦБ внесе облекчение на облигационния пазар с изявлението си", каза Юичи Кодама, главен икономист в изследователския институт Meiji Yasuda.

Тази седмица предстои финансовата институция да проведе заседание. Около 89% от общо 45 анализатори, анкетирани от Bloomberg, прогнозират запазване на сегашните лихвени равнища и ниво на покупки на облигации. За пръв път от известно време обаче около 11% смятат, че може да има промяна в насоките на банката относно следващите й ходове в посока затягане на паричната политика.

45% от анкетираните смятат, че е "вероятно" или "много вероятно" централната банка да предприеме някакви мерки през тази година, за да се справи с поевтинялата йена или инфлацията. За сравнение - през март 19% от респондетите смятаха, че има такава възможност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още