IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германската инфлация се задържа на рекорден връх за втори пореден месец

Основен принос за покачването на цените през април са имали не само енергоизточниците, но и храните

14:12 | 11.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Imke Lass/Bloomberg</em></p>

Снимка: Imke Lass/Bloomberg

Инфлацията в Германия се е задържала на рекордно високо равнище за втори пореден месец през април, съобщи The Guardian. Основна причина за това отново са били поскъпналите енергоизточници, но този път немалък принос е имало и покачването на цените на храните.

Годишната инфлация в Германия се е ускорила до 7,4% през април спрямо равнището от март от 7,3%, показват данните на Германската статистическа служба (Destatis), откъдето посочват, че принос този път са имали и храните. "Ето тук ефектът от войната в Украйна става все по-видим", пишат експертите от Destatis. На месечна база показателят е записал повишение от 0,8%.

Храните са станали с 8,6% по-скъпи на годишна база. Мазнините и маслата са поскъпнали с 27,3 на сто поради паническото закупуване на растително масло в супермаркетите. Цената на месото и месните продукти е нараснала с 11,8%, на млечните продукти и яйцата с 9,4%, а на пресните зеленчуци - с 9,3 на сто.

Енергията е поскъпнала с 35,3% спрямо април миналата година. За сравнение - през март ценовото ѝ увеличение е било в размер на 39,5%.

"Инфлацията достигна най-високото си ниво в историята за втори пореден месец от обединението на Германия насам", каза ръководителят на статистическата служба д-р Георг Тийл.

Данните са първите, които показват какво е било покачването на цените в Европа през април. Предстои в последния ден на седмицата да бъде публикувана и официалната статистика за инфлацията в Испания и Франция. По-късно през деня в сряда ще бъдат публикувани данните за щатската инфлация, за които се очаква да покажат равнище от 8,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още