IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричното производство в Япония записа първия си спад от три месеца

Въпреки че активността в сектора на услугите нараства с облекчаването на мерките, производственият сектор е подложен на натиск заради проблемите с доставките

11:52 | 31.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg</em></p>

Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg

Продукцията на японските фабрики се е свила рязко през април, когато затварянията заради пандемията и проблемите със снабдителните вериги повлияха негативно на производителите и помрачиха перспективите за третата по големина икономика, съобщи Ройтерс.

Друг доклад показа във вторник, че продажбите на дребно са записали най-големия си ръст от близо година, когато потреблението се увеличи след облекчаването на мерките.

Фабричното производство е било с 1,3% по-малко през април спрямо март, като основна причина за това е бил резкият спад в производството на електрически части и машини за производство. Това е било първото понижение от три месеца, като е било значително по-голямо спрямо прогнозите на икономистите, анкетирани от медията, за 0,2% спад.

"Продукцията в Япония вероятно ще продължи да се забавя в краткосрочен план, докато проблемите в световните вериги на доставки продължават", каза Казума Кишикава, икономист в изследователския институт Daiwa.

Въпреки че активността в сектора на услугите нараства с облекчаването на мерките, производственият сектор е подложен на натиск заради проблемите с доставките и поскъпналите вследствие на войната в Украйна суровини.

"Данните за април предполагат, че възстановяването през второто тримесечие може да е разочароващо, въпреки че трябва да отбележим, че не казват нищо за възстановяването в сектора на услугите", написа Том Лиърмаут, икономист за Япония в Capital Economics.

Друг доклад във вторник показа, че продажбите на дребно са записали ръст от 2,9 на сто на годишна база през април, отбелязвайки най-голямото си повишение от май 2021 г. Резултатът е над медианните прогнози за повишение от 2,6%.

Безработицата се е свила до над двегодишно дъно от 2,5% през април, докато през март тя се е равнявала на 2,6%.

Междувременно данните за съседна Южна Корея показаха, че японските фабрики не са единствените в азиатския регион, които преминават през затруднения. Промишленото производство в Южна Корея е записало най-големия си спад от близо две години през април в размер на 3,3% на месечна база, като това е било първото намаление от седем месеца. Секторът на услугите обаче е запазил устойчивостта си за втори пореден месец, отбелязвайки ръст от 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още