IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темпът на растеж на цените в Токио остана без промяна през май

Резултатът подкрепя дългоподдържаната позиция на ЯЦБ за запазване на паричните стимули

10:45 | 27.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Темпът на покачване на цените в Токио, Япония, остава на непроменено равнище през май, подчертавайки по-бавната инерция на потребителската инфлация в страната спрямо поскъпващата издръжка на живот на световно ниво, съобщи Bloomberg.

Потребителските цени, извън храната, са се увеличили с 1,9% на годишна база през май, запазвайки темпа си на растеж от април. Очакванията на икономистите бяха за ръст от 2%.

Япония Япония

Движението на цените в столицата е предпочитан от Японската централна банка (ЯЦБ) измерител на инфлацията в страната. Резултатът е поредният пример за различията в ценовата динамика между Япония, САЩ и Европа, където централните банки предприемат ходове в отговор на високите цени.

Липсата на ускорен темп на растеж предполага, че трендът на национално ниво също ще се затрудни да набере скорост - резултат, който само ще подкрепи дългоподдържаната позиция на Японската центрлана банка (ЯЦБ), че страната не е на ръба на възходяща инфлационна спирала.

"Днешните данни са напомняне за узявимостта в инфлационните динамики в Япония и може да отслабят спекулациите за промяна в паричната политика", каза Тору Суехиро, старши икономист в Daiwa Securities."За ЯЦБ днешните данни са в подкрепа на тяхната позиция за разхлабване (на паричната политика", смята експерът.

Последните данни показаха, че през април потребителските цени на национално ниво в Япония са се увеличили с 2,1%, задминавайки целевото равнище на ЯЦБ за пръв път от седем години насам.

Ден по-рано стана ясно, че темпът на растеж на ценовия индекс на производствените цени в услугите, измерващ цените, които компаниите в Япония си начисляват една на друга за услугите си, е достигнал най-високото си годишно равнище през април от над две години насам. Движението е предизвикано основно от нарасналите разходи за доставки в чужбина, но таксите, начислявани за наем, хотели и реклама, също са били по-големи, след като все повече компании в сектора на услугите започнаха да прехвърлят разходите си върху потребителите.

Въпреки това гуверньорът Харухико Курода продължава да поддържа мнението, че покачването не е устойчиво, а е ръководено от поскъпналите енергоносители.

В петък Курода заяви пред японския парламент, че основната инфлация в страната - без цените на храните и енергията - вероятно ще остане около целевото равнище от 2% за 12 месеца, освен ако цените на енергията не спаднат рязко, пише Ройтерс. Освен това, според него цените няма да се покачат "устойчиво и стабилно", освен ако не са подкрепени от по-високи заплатии - изказване, което предполага, че скорошното ускоряване на потребителската инфлация няма да доведе до незабавно прекратяване на паричните стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още