IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената поевтиня до 24-годишно дъно, но ЯЦБ остава непоколебима

От началото на март насам японската валута е изтрила над 15% от стойността си спрямо щатския долар

11:55 | 13.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японската йена продължава своето рекордно поевтиняване в понеделник, което обаче изглежда няма да промени възгледите на Японската централна банка (ЯЦБ) относно разхлабената парична политика.

Стойността на йената се сви до 24-годишно дъно спрямо щатския долар в понеделник, съобщава Ройтерс, като по-рано през деня доларът се разменяше срещу 135,22 японски йени - най-високото равнище от октомври 1998 г.

Към 11:15 ч. българско време един щатски долар се обменя срещу 134,52 японски йени.

В последните търговски сесии йената продължи да изтрива от стойността си, след като големите централни банки отново предприеха ходове към затягане на паричната политика - решения, които още по-ясно очертаха разликите между ЯЦБ и останалите регулатори.

От началото на март насам японската валута е изтрила над 15% от стойността си.

"Важно е валутата да се движи стабилно, отразявайки фундаментите. Но има скорошно рязко поевтиняване на йената, за което сме много притеснени", каза главният секретар на кабинета Хироказу Мацуно по време на пресконференция.

"Готови сме да реагираме подходящо при необходимост", увери Мацуно, който отказа да коментира възможността Токио да се намеси при рязко поевтиняване на йената.

Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода също е предупреждавал, че поевтиняването на йената носи недостатъци за икономиката.

"Скорошното рязко поевтиняване на йената носи негативи за японската икономика и следователно е нежелателно, тъй като затруднява изготвянето на бизнес планове от компаниите", обясни преди време Курода.

Тези движения обаче явно все още не могат да разколебаят ЯЦБ.

На изслушване пред парламента в понеделник Курода заяви, че банката трябва да поддържа ултраразхлабената си парична политика, за да засили икономиката и да постигне по-високи заплати. Той бе категоричен, че страната не преминава през стагфлация и че няма риск да се върне към такова състояние.

"За йената всичко, което можеше да се обърка, се обърка и продължава да се обърква", каза Пол Макел, ръководител на форекс проучванията в HSBC.

Последният път, когато ЯЦБ се намеси на валутния пазар бе през 2011 г. - един път през август и един път през октомври, когато имаше опасения, че възстановяване от цунамито и земетресенията е застрашено от възходящите движения на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Няма на света по-жалка гледка от японци без гaщи. С джадаите е свършено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още