IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли слабата йена да повиши потреблението?

Япония ще търси възстановяване в баланса между Абеномиката и санкциите срещу Москва, коментира проф. Нако Стефанов, анализатор на процесите в Далечния изток

10:53 | 10.06.22 г. 1
Ще успее ли слабата йена да повиши потреблението?

"Потреблението е 50% от БВП на Япония – по-малкият му спад допринесе спадът на икономиката да е 0,5% [през първото тримесечие - бел. ред.], а не 1%. Но спадът на капиталовите разходи с 0,7% е тревожен", посочи анализаторът.

Проф. Стефанов обясни, че настоящата политика на слаба йена на правителството се явява продължение на Абеномиката на бившия премиер Шиндзо Абе. „Тя се уповава на понижен курс на йената спрямо другите валути, за да се понижат цените на износа; повишен данък потребление до 10%, за да се намали дълга; и стимулиране на растежа чрез частни инвестиции и ниски лихвени проценти“, поясни ученият.

По думите му целта е да се стимулират частните инвестиции, защото слабата йена ще доведе до разширение на продажбите, а те до повишаване на нормата на печалба и по-висок дивидент.

„В момента йената достигна 20-годишно дъно спрямо долара и 7-годишно дъно спрямо еврото, но се повишиха цените на енергията и суровините, което само уврежда политиката за подкрепа на продажбите и намалява капиталовите разходи“, каза Стефанов.

Според него японската икономика е изправена пред „много сложни баланси – 4,5% растеж тази година и да се върнат на нивата от преди пандемията“. Предвид сложната геополитическа обстановка, повишената цена на енергията и суровините - даже да постигнат позитивен растеж тази година, това няма да е достатъчно", смята проф. Стефанов.

Той обясни, че в момента страната страда и заради прекъснатите общи газови проекти с Русия в Сахалин, тъй като Токио се присъедини към санкциите срещу Москва след нахлуването ѝ в Украйна. Нако Стефанов посочи, че Абе е предупредил, че Япония не бива да се увлича прекалено много с подобни действия под натиск отвън.

Що се отнася до вътрешно-политическата обстановка, анализаторът добави, че управляващите са постигнали добри резултати на последните избори, но в момента се наблюдава консолидиране на опозицията, която се обединява около намаляване на данъка потребление и спиране на процедурите по активиране на японските реактори след аварията край Фукушима.

"Не е изключена една интересна коалиция на ляво- и дясноцентристки партии, която да прекрати дългия период на управление на либерално-демократическата партия", коментира проф. Стефанов.

Ще се реализират ли проектите за добив на газ от находищата на остров Сахалин, договорени между Шиндзо Абе и Владимир Путин, където те имат дялове? Къде е мястото на Япония като една от най-технологичните нации в света?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
potentielle_energie
преди 1 година
Тенденцията за покупки на японски йени като актив убежище отслабна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още