IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ предприе най-дългата серия от лихвени повишения от 25 години

Банката се ангажира и с по-силни действия, ако инфлационният натиск се окаже по-устойчив, уверяват от ведомството на Андрю Бейли

14:41 | 16.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Английската централна банка (АЦБ) показа перата на големите си ястребови* крила и отговори на очакванията на пазара, като одобри пето поредно от миналия декември насам лихвено повишение в размер на 25 базисни пункта (б.п.) в четвъртък, става ясно от съобщение на сайта на ведомството.

Това е най-дългата серия от увеличения на лихвата от 25 години насам, с която показателят достигна ниво от 1,25%, или най-високото от януари 2009 г., когато британската икономика бе засегната от финансовата криза.

Ден по-рано Федералният резерв на САЩ покачи лихвите си със 75 б.п. За разлика от него, британският регулатор продължи да се придържа към по-умерения и постепенен подход, наблягайки на малките лихвени ръстове.

От 9-членната Комисия по парична политика на банката шестима срещу трима са гласували в подкрепа на увеличение от 25 б.п. От малцинството в Комисията са предпочитали по-голямо лихвено увеличение от 0,50 процентни пункта.

От банката прогнозират, че британската икономика ще се свие с 0,3% през второто тримесечие.

"Потребителското доверие се влоши допълнително, но другите показатели на потреблението изглежда са се задържали без промяна. Индикаторите за бизнес нагласите също бележат спад, въпреки че до момента са останали по-устойчиви спрямо потребителските", посочват от банката.

Колкото до инфлацията, от ведомството на Андрю Бейли смятат, че тя ще бъде над 9% в следващите няколко месеца, а през октомври ще е малко над 11% - завишение спрямо предишните прогнози за инфлация над 10% през четвъртото тримесечие.

АЦБ обаче сигнализира, че е готова и на по-агресивни действия, ако инфлацията не забави своя темп на ускоряване.

"Комисията по парична политика ще предприеме необходимите действия, за да върне инфлацията към целевото равнище от 2% и да остане устойчиво на това ниво в средносрочен план", допълват от банката. "Комисията ще остане нащрек, особено за сигнали за по-устойчив инфлационен натиск, и ще предприеме по-силни действия, ако е необходимо", пишат от АЦБ.

Investor.bg припомня, че сред големите състезали на пистата към промени в паричната политика АЦБ бе първата, която предприе ход за затягане на своята още миналия декември. Тогава регулаторът шокира с първото си лихвено повишение от избухването на пандемията насам.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още