IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на производствените цени в Германия се забави леко през юни

Потребителската инфлация в страната също отслабва, но продължава да е на високи равнища

11:28 | 14.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Темпът на растеж на производствените цени в Германия се е забавил леко през юни, нараствайки с 21,2% на годишна база, съобщи Федералната статистическа служба (Destatis) в четвъртък.

За сравнение - през май годишното увеличение се е равнявало на 22,9 на сто. На месечна база показателят е нараснал с 0,1 на сто.

От базирания във Висбаден институт обясняват, че основни двигатели на движенията са били поскъпналите суровини и междинни продукти. Най-голямо влияние върху годишното повишение е имала търговията на едро с продукти от минерални масла, поскъпнали с 62 на сто на годишна база. Освен тях принос са имали поскъпналите твърди горива (80,9% ръст), зърното, необработеният тютюн, семената и други (38,6% ръст), както и металите и металните руди (25,4% ръст).

Ден по-рано стана ясно, че потребителската инфлация в Германия също е забавила своя растеж от 7,9% през май до годишно ниво от 7,6% през юни. Въпреки това показателят остава на високо равнище, притискайки домакинства и фирми.

"Основните прични за високата инфлация са цените на енергийните продукти”, обясни д-р Георг Тийл, председател на Destatis. На месечна база потребителските цени са нараснали с 0,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още