IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагласите на германските инвеститори се влошават преди заседанието на ЕЦБ

Оценката за текущите условия също бележи значителен спад през юли

14:18 | 12.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Нагласите на германските инвеститори отчитат рязък спад през юли под натиска на опасенията за доставките на енергоносители в Германия, предстоящото лихвено повишение от Европейската централна банка (ЕЦБ) и затварянията в Китай, пише Ройтерс.

Измерителят на института ZEW за нагласите намалява от -28 пункта през юни до -53,8 пункта през юли.

Икономистите, анкетирани от медията, предвиждаха ниво от -38,3 пункта за текущия месец. "Конкретно очакванията за енергоемките и ориентираните към износа сектори на икономиката се влошиха рязко", каза президентът на ZEW Ахим Вамбах.

Оценката за текущите условия също се понижава рязко от -27,6 пункта през юни до -45,8 пункта. Консенсусните прогнози бяха за ниво от -34,5 пункта.

Миналия месец ЕЦБ предупреди, че предстои цикъл на парично затягане, който ще започне с лихвено увеличение от 25 базисни пункта през юли. Заседанието на банката ще се състои на 21 юли, а следващото ще е през септември, когато се очаква още едно лихвено увеличение макар и към момента в неизвестен размер.

Междувременно Китай отчете над 300 случаи на новозаразени в понеделник, засилвайки страховете от повторно затваряне заради коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още