IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия предложи забрана за покупка на чужди активи от дребни инвеститори

Новите ограничения затягат достъпа, като ще включват и преминаване на тест за познания в сферата, обясни зам.-управителят на Руската централна банка

16:36 | 20.07.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската централна банка е предложила руските инвеститори с активи под 550 хил. щатски долара да не може да купуват чуждестранни акции, съобщи Ройтерс. Ходът е стъпка в посока защита на инвеститорите от санкциите на Запада, които ги оставиха с милиарди долари в замразени сметки.

Русия премина през бум на ритейл инвестициите от пандемията от Covid-19 насам, a малките играчи търсят начин да печелят пари на фона на рекорден брой вътрешни емисии на акции и ниски лихви по депозитите.

Много от местните трейдъри купуваха и чуждестранни активи, използвайки сметки, които в момента са замразени заради наложените санкции от Запада против Москва.

По думите на заместник-управителя на финансовата институция Филип Габуня над 5 млн. души имат чуждестранни акции в замразени сметки, които са на обща стойност от над 5,84 млрд. долара.

В опит да намали риска за дребните инвеститори,Руската централна банка вече сви максималния ливърдиж, който те могат да използват.

Новите ограничения биха затегнали изискванията за получаване на статут за покупка на чуждестранни активи, обясни Габуня пред медии. Освен изискването за притежания на активи на стойност над 550 хил. долара, промяната ще изисква и преминаването на тест за познания в сферата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
forexar
преди 1 година
Взаймни ограничения, забрани, специални правила ... Нов световен ред (нов световен хаос! .... а мафията лово риба в мътните води ... Рязко ще скочат наркотиците, трафика на хора, ... фундаменталистите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
earth1225
преди 1 година
Охооо, работата не е на добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още