IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът в активността на китайските фабрики неочаквано се забави

Устойчиво слабото търсене и огнищата на заразени с коронавирус в страната създадоха нов период на несигурност за китайските производители

11:04 | 01.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Фабриките в Китай са отчели по-слаб растеж на активността си през юли, когато устойчиво слабото търсене и огнищата на заразени с коронавирус създадоха нов период на несигурност за производителите в страната, пише Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството на Caixin/Markit е записал ниво от 50,4 пункта през миналия месец спрямо достигнатите 51,7 пункта през юни. За сравнение - очакванията бяха за спад до 51,5 пункта.

Ден по-рано официалната статистика показа, че индексът е спаднал до 49 пункта, под прага от 50 пункта, разделящ ръста от понижението.

"Проучванията предполагат, че икономическото възстановяване на Китай се е забавило през юли, когато еднократният ефект от отварянето на икономиката е избледнял", коментира Джулиан Евънс-Притчърд, старши икономист за Китай в Capital Economics. "Те са в съответствие с вижданията ни, че активността ще остане под тенденцията в следващите тримесечия", допълни икономистът.

В проучването на Caixin, което се фокусира върху по-малки и експортноориентирани компании, подиндекс на продукцията е показал ръст за втори пореден месец, който обаче е значително под този, отчетен през юни. Ръстът в новите поръчките - както вътрешни, така и от чужбина - също се е забавил.

Индексът на заетостта обаче е намалял за четвърти пореден месец, като е достигнал 27-месечно дъно.

"Компаниите, които са много склонни към по-ниски разходи на фона на слабото пазарно търсене, бяха предпазливи относно увеличаването на своя персона", обясни Уан Джъ, старши икономист в  Caixin Insight Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още