IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричното производство в Китай неочаквано се сви през юли

Продължаващите блокади заради нови огнища на COVID-19 са се отразили на 41% от компаниите в страната

12:13 | 31.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Фабричното производство в Китай се е свило неочаквано през юли, след като се възстанови от блокадите заради COVID-19 предишния месец, тъй като новите огнища на вируса и помрачените перспективи пред световната икономика са натежали върху търсенето, показа допитване, цитирано от Ройтерс.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) се понижи до 49 пункта през юли спрямо 50,2 пункта през юни, съобщи Националното статистическо бюро. Това е под границата от 50 базисни пункта, които разделят свиването от растежа и е най-ниското ниво от три месеца насам.

„Нивото на икономически просперитет в Китай намалява, основата на възстановяването все още се нуждае от заздравяване“, коментира старши статистикът в Националното статистическо бюро Джао Цинхъ в комюнике, публикувано на сайта на бюрото.

Продължаващото свиване в енергоемките индустрии като петролната, коксовите въглища и черните метали е допринесло най-много за спада на PMI за промишлеността през юли, допълни той.

Подиндексите за производството и новите поръчки отбелязват понижение от съответно три пункта и около два пункта през юли, а подиндексът на заетостта е надолу с 0,1 пункта.

Слабото търсене ограничава възстановяването, коментира Брус Пан, главен икономист и ръководител на анализите в консултантската компания JLL. „Растежът през третото тримесечие може да се натъкне на по-големи предизвикателства от очакванията, тъй като възстановяването е бавно и крехко“, допълни той.

Официалният PMI извън промишлеността за юли намаля до 53,8 пункта спрямо 54,7 пункта през юни. Официалният композитен PMI, който включва промишленото производство и услугите, е надолу до 52,5 пункта спрямо 54,1 пункта.

Китайската икономика отбеляза вял растеж през второто тримесечие на фона на повсеместните блокади, а ръководители на страната дадоха да се разбере в последно време, че строгата политика за нулев COVID ще остане основен приоритет.

Държавните ръководители са готови за пропускане на целта им за растежа на БВП от около 5,5% тази година след среща на високо равнище на управляващата Комунистическа партия, съобщиха държавните медии.

Решението на Пекин да пропусне споменаването на целта предизвика слухове, че властите ще предприемат големи мерки за стимулиране, както често правеха при предишни кризи.

Capital Economics съобщава, че наложените ограничения наред с постоянната заплаха от още блокади и слабото доверие на потребителите вероятно ще направят още по-вяло възстановяването на китайската икономика.

Буксуващо възстановяване

След ръста през юни възстановяването на втората по големина икономика в света се запъва, тъй като нови огнища на COVID доведоха до затягане на ограниченията върху дейностите в някои градове, а мощният някога имотен пазар навлиза от криза в криза.

Китайските промишлени компании продължават да се борят с високите цени на суровините, които свиват маржовете на печалбата им, а перспективите за износа остават помрачени заради опасенията от глобална рецесия.

Южният китайски град Шънджън обеща да „мобилизира всички ресурси“, за да ограничи бавно разпространяващия се COVID, като нареди строго прилагане на тестове и мерене на температурата и блокади за сгради с установени случаи на COVID.

Пристанищният град Тиендзин, където се намират заводи на Boeing и Volkswagen, както и други области затегнаха ограниченията този месец, за да се борят с новите огнища на зараза.

Според World Economics мерките за блокада са повлияли на 41% от китайските компании през юли, въпреки че индексът ѝ за доверието на промишлената индустрия нарасна значително от 50,2 пункта през юни на 51,7 пункта през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още