IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се сбогува с целта си за икономическия растеж

Рестриктивните мерки за ограничаване на пандемията карат китайския икономически двигател да се задъхва

09:49 | 29.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай все повече се отдалечава от целта си за растеж на икономиката за тази година. Народната република ще работи усилено, за да постигне възможно най-добрия резултат за икономиката през тази година, съобщават държавните медии след заседание на високо равнище на управляващата комунистическа партия. За сравнение - последните призиви досега все още бяха да се постигне целта за растеж за тази година от около 5,5%.

Експертите вече смятат, че тази цел вече не е реалистична за втората по големина икономика в света след САЩ, като се имат предвид тежките забрани, свързани с пандемията от коронавирус в градове като Шанхай. 25-членното Политбюро се беше събрало през тази седмица, за да обсъди икономическата ситуация. През втората половина на 2022 г. Китай трябва да „стабилизира заетостта и цените, да поддържа икономическите дейности в разумни граници и да се стреми да постигне най-добрите възможни резултати", съобщи държавната информационна агенция „Синхуа“ след срещата. Целта за растеж обаче не бе спомената.

Икономическият двигател на Китай напоследък се задъхва силно, което поражда опасения за глобално забавяне. Главно поради тежките правила за ограничаване на пандемията брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна с едва 0,4% на годишна база през пролетта. Като се изключи шокът от избухването на пандемията в началото на 2020 г., това е най-бавният растеж от началото на събирането на данни през 1992 г.

„Средната класа все по-често усеща последиците, например чрез стагнация на доходите или спад на цените на имотите. Това засилва политическия натиск върху правителството за намиране на решения", коментира икономическата ситуация в Китай в средата на юли Макс Зенглайн от базирания в Берлин Китайски институт Merics. Слабият растеж задълбочава проблемите във финансовата система. Ако не се стигне до значителен подем, през следващите месеци може да се очаква нарастване на броя на просрочените задължения. Икономистите очакват, че сега властите в Пекин ще се опитат да стимулират икономиката още по-усилено.

А още преди над месец съветник на Китайската народна банка предупреди, че ефектите, свързани с пандемията от Covid-19 през последните месеци, затрудняват Китай да изпълни целта си за 5,5% годишен икономически растеж. Той добави, че проикономически политики, включително емитиране на специални облигации, може да започнат скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Julius_BG
преди 1 година
А мехурчето имотно ако се пукне... колко ли ще е тогава ръстя? ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още