IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай: Следим отблизо паричното затягане в чужбина

Китайската народна банка е взела мерки против възможни негативни последици от действията на други централни банки, каза Дзоу Лан от регулатора

10:24 | 14.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската народна банка следи отблизо затягането на паричната политика от регулаторите по света. Това каза ръководителят по парична политика във ведомството Дзоу Лан, цитиран от CNBC.

Той обаче не даде детайли за конкретни страни, нито сигнали за промяна на лихвите в Китай.

"Следим отблизо ускореното парично затягане в големите икономики", каза Лан.

Той обясни, че Китайската народна банка е взела мерки против възможни негативни последици от действията на други централни банки. Тези мерки включват коригиране нивото на резервите на банките на чуждестранна валута, които те трябва да имат под ръка, както и управление на трансграничните парични потоци.

По думите на централния банкер паричната политика в Китай се движи основно от ситуацията вътре в страната. Той описа ликвидността в Китай като "достатъчна, но леко прекомерна", което показва малка необходимост от лихвени понижения.

Лан обяви, че централната банка ще продължи да прилага "разумна парична политика", като ще е необходима "усилена работа", за да се постигне икономическата стабилност, докато се следи и движението на инфлацията.

Предстои в петък да бъдат публикувани данните за развитието на китайската икономика през второто тримесечие. Очакванията, според анкета на Ройтерс, са за растеж от 1%.

Редица централни банки по света вече увеличиха лихвите, започвайки серия от ръстове, като някои от тях, в т.ч. Федералният резерв на САЩ, предприеха по-агресивни действия в размер на 75 базисни пункта.

Изключения от световното затягане остават Япония, която се бори за устойчиво ускоряване на инфлацията, и Китай.

Последно в Азиатско-Тихоокеанския регион регулаторите в Южна Корея и Нова Зеландия повишиха лихвите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още