IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай засилва инфраструктурното финансиране с 45 млрд. долара от нови облигации

Дългът вероятно ще бъде осигурен от институционалните банки на Пекин - Export–Import Bank of China, Agricultural Development Bank of China и China Development Bank

10:34 | 01.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китай обяви нови стимули за финансиране на инфраструктурни проекти - част от стремежа на Пекин да стимулира инвестициите и да увеличи заетостта през втората половина на тази година, когато икономиката ще започне да се възстановява от последните коронавирусни мерки, съобщава Bloomberg.

Правителството ще набере 300 млрд. юана (44,8 млрд. долара) за финансиране на инфраструктурни проекти чрез продажба на облигации и други методи, реши в сряда Държавният съвет на Китайската народна република, председателстван от премиера Ли Къцян, според публикация на държавната информационна агенция „Синхуа“.

Тези облигации обикновено се продават от институционалните банки (Export–Import Bank of China, Agricultural Development Bank of China и China Development Bank). Средствата ще бъдат използвани за попълване на капитала за големи проекти като нови видове инфраструктура. 

Тези видове финансови инструменти могат да помогнат за „разширяване на ефективните инвестиции, стимулиране на заетостта и подпомагане на потреблението“ и да позволят на Китай да се придържа към позицията си „да не наводнява икономиката със стимули или да печата прекалено много пари“, заключават политиците, добавяйки, че това ще помогне банките да постигат по-добро съответствие между своите заеми и депозити и да подобряват прилагането на паричната политика.

Инфраструктурните проекти са ключов фактор при определянето на това колко бързо може да расте икономиката на Китай през оставащите шест месеца на тази година, тъй като други източници на растеж като жилищния пазар и частното потребление оставят забавени. Президентът Си Дзинпин обеща през май да се опита да постигне икономическите цели за годината, въпреки че стратегията на Пекин „Нулева толерантност към коронавируса“ (Covid Zero) накара анализаторите да понижат прогнозите си за годишен растеж до нива, далеч под официалната цел от около 5,5%.

Новината за стимулите повиши цената на акциите на производителите на индустриално оборудване. Книжата на SANY Heavy Industry Co. поскъпнаха с 3,9% в следобедните часове на търговията на борсата в Шанхай. Цената на акциите на Zoomlion Heavy Industry Science and Technology Co. нарасна с 5,2%, докато книжата на Jiangsu Hengli Hydraulic Co. прибавиха 2,8% към стойността си.

Новият стимул на теория може да привлече до 1,2 трлн. юана кредити от банковия сектор и капиталовите пазари, въз основа на изискването на правителството парите да бъдат поне 20% от общите инвестиции, според икономистите на Nomura Holdings Inc., включително Лу Тин. Но въздействието му в действителност може да бъде много по-скромно и няма да е достатъчно, за да запълни недостига на финансиране от приблизително 6 трлн. юана, с който правителството трябва да се справи, ако иска да реализира своята проактивна фискална политика.

Местните власти са подложени на огромен финансов стрес тази година поради разходите за контрол на разпространението на Covid-19 и намаляването на данъците, както и заради спада в продажбите на земя, който е ключов източник на приходи.

Институционалните банки

Новите средства допълват 800-те милиарда юана, които трите политически банки трябва да отпускат под формата на заеми за инфраструктурни проекти. Тази кредитна квота вече е разпределена между въпросните банки, според местният вестник 21st Century Business Herald, който цитира източници, пожелали анонимност.

China Development Bank получи разрешение да увеличи заемите с 400 млрд. юана, докато квотата на Agricultural Development Bank of China за нови кредити достига 300 млрд. юана, а тази на Export-Import Bank of China е 100 млрд. юана.

Основният източник на средства на банките за развитие е издаването на облигации или заеми от Китайската народна банка, въпреки че официално не е обявено откъде ще дойдат парите за финансиране на тези нови заеми.

Размерът на допълнително емитираните облигации е само малка част от това, което институционалните банки обикновено издават за една година. Банките са продали облигации за около 5,5 трлн. юана на междубанковия пазар миналата година, със средно месечна стойност от 460 млрд. юана, според изчисление на Bloomberg, базирано на данни на Chinabond и Shanghai Clearing House. Между януари и май тази година те емитираха облигации за 2,3 трлн. юана.

Държавният съвет също обеща да изпълни пакет от инвестиционни проекти, които са насочени към увеличаване на доходите на работниците и повишаване на тяхното потребление. Тези проекти ще трябва да изразходват над 30% от финансирането на правителството за заплащане на работниците.

Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още