IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведската централна банка намали основната лихва до рекордно ниско ниво

Институцията е готова да прибегне до нови лихвени редукции, както и до други мерки на паричната политика, за да се бори с рецесията

14:57 | 21.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Шведската централна банка намали основната лихва до рекордно ниско ниво

Шведската централна банка намали наполовина основната лихва в страната до 0,5 на сто. Това е най-ниското лихвено ниво в Швеция от основаването на Riksbank през 1668 година досега.

Повечето икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха по-голяма лихвена редукция в размер на 0,75 базисни пункта. Ето защо след новината шведската крона успя да поскъпне с 1 процент спрямо еврото. Към 14:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 11,1616 шведски крони спрямо курс от 11,2799 четири часа по-рано.

Ръководството на Riksbank заяви, че ще запази основния лихвен процент на сегашните ниски нива поне до началото на 2011 г. Институцията е готова да прибегне до нови лихвени редукции, както и до други мерки на паричната политика, за да предотврати ново свиване на икономиката. Централната банка е наляла повече от 400 млрд. крони в икономиката от октомври миналата година досега.

Шведската централна банка очаква, че икономиката на страната ще се свие с 4,5 процента през тази година и ще започне да се възстановява плавно през 2010 г., когато се очаква ръст на БВП от 1,3%. Riksbank прогнозира още, че безработицата може да се увеличи до 8,9% през тази година.

От банката очакват дефлацията да достигне 0,3 процента на годишна база през 2009 г. През март потребителските цени в Швеция се увеличиха с най-слабото си темпо за последните четири години от 0,2 на сто. Шведската централна банка има за цел да поддържа инфлацията около 2 процента.

По-късно днес се очаква и решението на Канадската централна банка за основната лихва в страната. Икономистите очакват, че банката ще запази лихвата непроменена при сегашното историческо ниско ниво от 0,5 процента, но може да прибегне до нетрадиционни мерки за разхлабване на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още