IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият производител на въглища в Русия планира IPO в Лондон

Ако листването се състои през първата половина на следващата година, СУЕК може да бъде оценена на 8-9 млрд. долара

15:02 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Най-големият производител на въглища в Русия планира IPO в Лондон

Сибирската въгледобивна енергийна компания (СУЕК), която е най-големият производител на въглища в Русия, предвижда да проведе първично публично предлагане (IPO) през 2010 г. на Лондонската фондова борса, съобщи Ройтерс по информация от банковите среди.

Ако листването се състои през първата половина на следващата година, СУЕК може да бъде оценена на 8-9 млрд. долара, отбелязва агенцията.

Банките мениджъри на IPO-то обаче още не са избрани, не е обявен и обемът на акциите на въгледобивната компания, които ще бъдат предложени. Затова, според руски анализатори, листването е по-вероятно да се проведе през втората половина на 2010 г.

Още през 2008 г. СУЕК съобщи, че възнамерява да проведе IPO на Лондонската фондова борса през първата половина на 2009 г., но листването беше отложено заради срива на фондовите пазари.

Сибирската въгледобивна енергийна компания заема седмо място в света по производство на въглища за енергетиката. Компанията има дялове и в редица енергийни компании в Сибир и Далечния Изток. Контролът на СУЕК на паритетен принцип държат бизнесмените Андрей Мелниченко и Сергей Попов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още