IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 25% може да поевтинеят мобилните разговори от януари 2012 г.

ЕС няма да санкционира България заради високите вътрешни цени, съобщи председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков

10:54 | 08.08.11 г.
<p>
	През септември бъдат намалени цените на едро за терминиране на трафика на операторите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

През септември бъдат намалени цените на едро за терминиране на трафика на операторите. Снимка: Ройтерс

От началото на следващата година мобилните разговори в рамките на Европейския съюз (ЕС) могат да поевтинеят с 25%, съобщи пред БНТ председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков.

Понижението ще стане възможно, след като през септември бъдат намалени цените на едро за терминиране на трафика, които мобилните оператори плащат помежду си.

Средноевропейските цени за терминиране на трафик на едро се движат от 2 до 5 евроцента, като в  България тази цена е 6,5 евроцента. През септември КРС ще изпрати българското предложение за съответното намаление до ЕК.

Понижавайки тези цени, нормално е изменението на потребителските цени да бъде между 20 и 30%, обясни още шефът на КРС.

Божков отрече информацията, че ЕС готви санкции срещу България заради високите цени на мобилните оператори в страната. Той припомни, че от началото на мандата му досега цените за терминиране са намалели три пъти - от 18 на 13 стотинки.

„Нашето предложение, за което сме уведомили официално и КРС, е от началото на следващата година цените да бъдат 7 стотинки, тоест 3,5 евроцента, а до края на 2013 г. цените да бъдат 1 евроцент, съобщи Емил Рангелов, старши мениджър „Регулация и конкуренция" в мобилен оператор.

Рангелов припомни, че във Франция, Австрия и Белгия - държави с БВП в пъти по-голям от този на България, цената за терминиране е 2 евроцента. Дали и България ще я достигне, ще реши ЕК през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още