IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съмнения за картел при електронните книги

Apple, Amazon, Borders и Barnes & Noble са заподозрени в ценово съглашение

09:49 | 03.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Съмнения за картел при електронните книги

Главният прокурор на американския щат Кънектикът заяви в понеделник, че разследва възможно съглашение за цените на електронните книги, като ще се изискват конкретни отговори от гигантите Apple и Amazon, съобщава АФП.

По думите на Ричард Блументал предварителен преглед на предложенията от Apple (за книги за iPad), Amazon (за издания за Kindle) и книжарниците Borders и Barnes & Noble (за книги за техните четци Kobo, Libre и Nook), показва, че цените са еднакви за голяма част от списъка с бестселъри на New York Times.

„Споразуменията, сключени между издателите и Amazon и Apple, изглежда са свързани с еднакви цени за редица от най-популярните книги, което потенциално лишава потребителите от конкурентни цени“, смята Блументал.

За момента на разговори с местните власти са поканени само Amazon и Apple, които са лидери на този пазар.

Засега не се предвижда призоваването за показания нито на издателите, с които компании сключват договори (Macmillan, Simon & Schuster, Hachette, HarperCollins и Penguin), нито на споменатите вериги от книжарници.

До пускането на iPad през април Amazon, който беше на челни позиции в сегмента, предлагаше повечето от електронните си книги срещу 9,99 долара, като купуваше заглавия на едро от издателите и понякога ги продаваше на загуба.

Оттогава обаче Apple въведе нов начин за заплащане към издателите, които получиха по-голяма свобода при определянето на цените, като някои типове издания поскъпнаха значително (до таван, определен от компанията), което повиши и печалбите на Apple.

Amazon трябваше с неудоволствие да се нагоди към този модел, който засега се харесва на издателите, въпреки че потребителите на Kindle бяха свикнали на по-ниски цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още