IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пореден удар за BlackBerry – ЕК предпочела iPhone и HTC

Комисията, която има над 32 хил. служители, е преразгледала избора си на смартфони, когато е разработвала нова технологична платформа през 2008 г.

15:59 | 04.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пореден удар за BlackBerry – ЕК предпочела iPhone и HTC

Европейската комисия (ЕК) е отхвърлила преди две години използването на смартфона BlackBerry на Research in Motion (RIM) в полза на iPhone и HTC, предаде Ройтерс, позовавайки се на говорител на комисията, в разгара на скандала заради нарастващите опасения относно сигурността на BlackBerry.

Комисията, която има над 32 хил. служители, е преразгледала избора си на смартфони с оглед на различни критерии, сред които сигурност, когато е разработвала нова технологична платформа през 2008 г.

В последно време няколко правителства – Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Индия и Кувейт, обявиха планове за ограничаване на използването на BlackBerry в страните им с оглед на сигурността на смартфона.

Правителствата са загрижени за това, че не могат да следят трафика на BlackBerry, тъй като, за разлика от конкурентите като Nokia и Apple, RIM контролира мрежите си, които предават криптирани съобщения през сървъри в Канада и Великобритания.

HTC и iPhone са били оценени от ЕК като най-подходящите платформи и към момента комисията поддържа точно тях, се посочва в съобщението на институцията.

Във вторник главният технологичен директор на RIM Дейвид Ях е заявил пред Ройтерс, че не вярва изброените правителства да изпълнят плановете си, тъй като самите официални държавни лица силно зависят от смартфоните си BlackBerry.

Някога култовото устройство обаче вече не е незаменимо за бизнеса, както изглеждаше някога, и много компании вече започват да разрешават на служителите си използването на алтернативи като iPhone. По-рано тази година британската банка Standard Chartered обяви, че дава на служителите си възможност да заменят своето BlackBerry с iPhone.

Френската агенция по сигурността, от своя страна, препоръча, отново заради опасения за сигурността, министрите от кабинета и президента Никола Саркози да спрат да използват BlackBerry.

Във вторник RIM представи нов модел на BlackBerry – Torch, който обаче според анализатори не е голям напредък за компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още