IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Android на Google печели позиции в надпреварата на пазара на смартфони

Софтуерната платформа на интернет гиганта е извоювала 17% от пазара на смартфони и е втора след Symbian на Nokia

16:12 | 01.11.10 г.
Android на Google печели позиции в надпреварата на пазара на смартфони

Софтуерната платформа на Google Android напредна до втора позиция на бързо развиващия се пазар на смартфони в световен мащаб през третото тримесечие, сочат данни на компанията за проучвания Canalys, цитирани от Ройтерс.

Лидер на пазара остава Symbian на Nokia с дял от 37%, докато Android е завоювал 17% от пазара. Тази година той изпревари компании като Research In Motion, Apple и Microsoft.

Растящата популярност на телефоните с Android – каквито се произвеждат от компании като Motorola Inc, HTC Corp и Samsung Electronics – поставя Google в добра позиция особено предвид очакванията мобилните устройства да изпреварят компютрите за сърфиране в мрежата.

През септември главният изпълнителен директор на Google Ерик Шмид каза, че очаква търсенето през мобилни устройства да генерира по-голямата част от приходите на компанията в крайна сметка, но че това ще отнеме дълго време въпреки бързия ръст.

Софтуерната платформа Android, което е безплатна за производителите на мобилни телефони, постигна рязък ръст от появата си на пазара преди две години. През изминалото тримесечие тя е отчела 14-кратен ръст спрямо много ниската база отпреди една година, посочват още от Canalys.

С подкрепата на Android по-евтините смартфони бързо се превръщат в двигател на общия пазар, казва още от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още