IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Groupon планира продажба на привилегировани акции

Уебсайтът за онлайн покупки се надява да привлече 1 млрд. долара от частни инвестиционни фондове

13:30 | 29.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Groupon планира продажба на привилегировани акции

Интернет компанията Groupon, която наскоро отхвърли офертата на Google за придобиване за 6 млрд. долара, планира да привлече финансиране за близо 1 млрд. долара от частни инвестиционни фондове.

За тази цел ръководството на компанията възнамерява да продаде привилегировани акции, пише Wall Street Journal.

Базираната в Чикаго компания е подала сертификат в щата Делауеър, където е регистрирана, с който се иска разрешение да продаде до 30,1 млн. привилегировани акции при цена от 31,59 долара за акция.

Това ще й донесе финансиране за малко повече от 950 млн. долара.

Новата серия привилегировани акции ще има преференция за ликвидност пред всички други акционери, закупили акции от този тип на по-ранен етап, става ясно от заявлението. Чрез подадените документи се подготвя почвата за евентуално набиране на капитал, но без да се гарантира, че компанията ще успее да получи сумата, или дори че ще стигне до продажбата на акции.

В случай, че продажбата на привилегировани акции се състои и премине успешно, пазарната оценка на Groupon би могла да надскочи 7,8 млрд. долара, сочат оценки на уебсайта за рисково инвестиране VC Experts.

Документите, които ще разкрият точния размер на финансирането, което се търси, ще бъдат подадени до Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ през следващата седмица.

От Groupon са отказали да коментират новината.

По-рано през този месец Groupon купи маркетинговата компания Ludic Labs и започна международната си експанзия с пускането на свои версии в Хонконг, Сингапур, Филипините и Тайван.

Един от основните конкуренти на Groupon – LivingSocial, си осигури финансиране за 175 млн. долара през този месец от Amazon.

Groupon привлече за първи път дялово инвестиране преди птри години, като New Enterprise Associates, Accel Partners, Battery Ventures и Digital Sky Technologies са сред основните инвеститори в компанията.

Към октомври 2010 година Groupon има повече от 35 млн. регистрирани потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още