IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет браузърът Firefox задмина Internet Explorer в Европа

Сред вероятните причини за това се сочи растящата популярност на Google Chrome, който отнема от дела на браузъра на Microsoft

16:04 | 04.01.11 г. 3
Интернет браузърът Firefox задмина Internet Explorer в Европа

Интернет браузърът на Mozilla Firefox изпревари Internet Explorer в Европа и стана пазарен лидер, като за първи път браузърът на Microsoft губи челната си позиция на голям пазар, сочат данни на компанията за уеб анализи StatCounter, цитирани от Ройтерс.

През декември Firefox е имал пазарен дял от 38,1% в Европа, докато този на Internet Explorer се е свил до 37,5%. Делът на Google Chrome пък е нараснал до 14,6% от само 5,1% преди година.

„Това изглежда се случва, защото Chrome отнема от дела на Internet Explorer, докато Firefox предимно поддържа съществуващия си дял“, обяснява Одън Кълън, изпълнителен директор на StatCounter.

„Вероятно виждаме влиянието на споразумението между Европейската комисия и Microsoft да се предложи на потребителите в ЕС избор и меню с браузъри от март миналата година“, допълва Кълън.

През декември 2009 г. регулаторните органи на Европейския съюз приеха обещанието на Microsoft да даде на потребителите по-добър достъп до конкурентни браузъри.

От началото на март Microsoft предложи на европейците възможност да избират сред 12 браузъра на над 100 млн. стари и нови компютри, които ползват операционната система Windows.

В глобален мащаб през декември делът на Internet Explorer се е понижил до 46,9%, този на Firefox е бил 30,8%, а на Google – 14,9%, отчитат от StatCounter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
troika
преди 13 години
Ползвам повече Хром, обаче ме дразни, че нямам мастер парола както в Лисицата :) Има и някой други недоразумения, ама карай. Харесва ми, че е обвързано с Google Doc's
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
varna
преди 13 години
За мен той и сега е най-добрият браузър. При всички случаи е по-бърз от другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
p0lki
преди 13 години
В края на годината Chrome ще заеме първа позиция ............... ако вземе и внедри някои малки екстри от Firefox.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още