IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо евродепутатите се страхуват от Twitter?

Все по-малко депутати в Европейския парламент пишат в лични блогове за сметка на използването на Facebook

11:31 | 26.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Защо евродепутатите се страхуват от Twitter?

Независимо дали определения като „Twitter революция“ и „Facebook активизъм“ са реални или преувеличени по отношение на случващото се в Тунис, Молдова, Иран, депутатите от Европейския парламент изглежда имат резерви към сайта за микроблогове, но обичат да използват социалната мрежа, пише Euobserver.

Въпреки че използването на Twitter от страна на евродепутатите бавно се увеличава, платформата трудно може да бъде наречена популярна сред тях по начина, по който са други онлайн дейности, показва проучване на начина, по който евродепутатите използват новите медии, направено от лобистката фирма Fleishman-Hillard.

По-малко от един на всеки трима евродепутати, участвали в проучването, смята, че Twitter е ефективен, като голяма част са отговорили, че "трудно виждат полза" от сайта.

Причината, според авторите на проучването, е наличието на "фактор страх" от това както може да се случи, ако има негативна реакция на техен пост в микроблога. Възпиращ фактор е и езиковата бариера.

Проучването, в което са участвали 120 от общо 736-те евродепутати, показва, че 34% от тях използват Twitter спрямо 21% през 2009 г.

Освен това анкетата разкрива, че повечето евродепутати, които използват Twitter, го възприемат най-вече като начин за предаване на новини, а не като възможност за комуникация с избирателите. Общо 57% от участвалите в проучването са заявили, че главната полза от Twitter е възможността да "изразяват директно мнение", а едва 25% го разглеждат като средство за диалог.

Според един евродепутат най-голямата полза на Twitter е като начин да се задържи интереса на журналистите.

В същото време през последните две години силно нараства използването на социални мрежи – главно Facebook, в резултат на което много евродепутати са спрели да пишат в блоговете си, тъй като това им отнема много повече време в сравнение с непосредствеността на Facebook и Twitter. В момента едва 29% от евродепутатите пишат в личен блог спрямо 40% през 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още