IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет – новият повод за цензура в Китай

Поради страх от спомена за 1989 година властите в Китай ограничават търсенето по думата „Египет“ в социалните сайтове

09:34 | 31.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p><span lang="bg-BG">Египетски войници патрулират в центъра на Кайро. Снимка: БТА</span></p>

Египетски войници патрулират в центъра на Кайро. Снимка: БТА

На 28 януари, коментирайки случващото се в Египет, един от говорителите на китайското външно министерство е посочил, че „китайското правителство ще продължи да подкрепя правителството на Египет за поддържане на социалната стабилност“, както и че страната се противопоставя на всякаква външна намеса в Египет.

От този момент думата „Египет“ е била блокирана от търсачките на основните социални мрежи в Китай, сред които са Sina, блог платформата Sohu и други, съобщава Global Voices Advocacy.

Очевидно е, че държавните медии в Китай ограничават новините за това, което се случва в Египет. На началната страница на основната агенция Xinhua например вчера трудно е можело да се разбере, че има събития за африканската държава.

„Египет“ все още може да се търси в търсачки като Baidu. Резултатите обаче са основно от страници, които имат механизъм за цензуриране на съдържанието. Търсене по тази дума дава информация за новото правителство в страната, както и че там има сериозни обществени бунтове.

Ограничаването на търсенето по темата Египет в социалните сайтове се прави с цел избягване на известни интерпретации на политическата ситуация в Египет. Сцените с танковете, движещи се в центъра на Кайро, сблъсъците с армията и полицията вероятно ще напомнят на китайците това, което се случи на 4 юни 1989 година.

Освен това критиките срещу авторитарния режим в Египет може да намери аналогия с политическата система в Китай. Поради тази причина за властите става оправдано да цензурират материалите по темата, особено в социалните медии, където за часове може да се стигне до масови дискусии.

Тези мерки обаче успяват да бъдат пробити, като много блогъри регистрират нови и нови канали за разпространение на информация за случващото се в Египет. Такъв е примерът на китайски студент, който публикува материали по темата от чужбина и към момента успява да заобиколи ограниченията, се казва в публикацията.

Снимки от протестите може да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
vankata89
преди 13 години
Дано падне Египетското както и Китайското правилтелство и режим крайно време е тези *** да разберат че не са богоизбрани а са равни с нас и не могат да цензурират каквото си искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още