IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет налага медиен терор

Властите гонят телевизия Ал Джазира от страната, почти всички интернет връзки с чужбина са прекъснати

10:21 | 31.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Полицията разпръсква протестиращи в Кайро. Снимка: БТА</p>

Полицията разпръсква протестиращи в Кайро. Снимка: БТА

Управляващите в Египет пренасят репресиите и върху представителите на медиите, с което според засегнатите се цели ограничаване на информационния поток за случващото се в страната. Сигнали за това са отнемането на лиценза на една от най-активните в отразяването на ситуацията телевизии – Ал Джазира, както и прекъсването на почти всички интернет връзки с чужбина.

Властите в Египет са отнели лиценза на телевизия Ал Джазира за излъчване от страната и ще затворят офиса на медията в Кайро, съобщи националната телевизия на Египет вчера.

„Министърът на информационните технологии е наредил спиране на операциите на Ал Джазира, прекратявайки лиценза й и отнемайки акредитациите на целия й персонал“, се казва в съобщение на държавната информационна агенция Мена от вчера.

Позицията на Ал Джазира е, че телевизията остро осъжда действията на властите в Египет. „Ал Джазира получи широко международно признание за начина, по който отразява и покрива случващото се в Египет“, се казва в официално съобщение.

На този етап медията ще продължи да отразява случващото се в страната, категоричен е говорителят на телевизията.

„Ал Джазира гледа на случващото се като на акт за натиск и репресия върху свободата на информацията, излъчвана от медията и нейните журналисти. В този период на дълбока нестабилност и безредици в египетското общество е задължително да се чуват гласовете на всички страни. Отнемането на лиценза и затварянето на офиса ни в Кайро са насочени към цензуриране и заглушаване на гласа на египетския народ“, посочват от медията.

Вчера стана ясно още, че Египет на практика е почти отрязан от интернет мрежата. Единственият доставчик, който все още работи, е Noor Group. Според информация на френския вестник Le Monde това се дължи на факта, че именно този доставчик предоставя едни от най-съществените услуги за властите в страната и за големите фирми.

Макар на него да се пада пазарен дял от 8 на сто, той осигурява информационния поток от борсата в Кайро. Освен това големи компании като Coca Cola, Pfizer и Exxon Mobile също са клиенти на Noor.

Сред услугите, предоставяни от доставчика, е и поддържането на връзките на Egypt Air. Именно това може би е основната причина доставчикът все още да предоставя достъп до интернет.

Снимки от случващото се в Египет може да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още