IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство ще ограничава рекламата на цигарите

Предвижда се тютюневите изделия да се продават само в специализирани магазини

13:24 | 08.03.11 г.
Здравното министерство ще ограничава рекламата на цигарите

Рекламата и популяризирането на тютюневите изделия все повече ще се ограничават. През 2012 г. ще се забрани производството на играчки, предмети, закуски и лакомства във формата на цигари или други тютюневи изделия. Това предвижда проект на Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето в България за 2011-2015 г. на Министерството на здравеопазването (МЗ), съобщават от министерството.

В проекта се предвижда през 2013 г. да се забранят всички форми на пряка и непряка реклама на тютюневите изделия. Сред тези мерки са забраната за излагане на цигари или други подобни изделия, както и техни изображения в магазините. В плана се предвижда тютюневите изделия да започнат да се продават само в специализирани магазини.

Друго предложение е от 2013 г. да се ограничи пушенето в българските филми и предавания, които се продуцират. Производителите на цигари пък ще трябва да отчитат какви средства дават за реклама и няма да могат да спонсорират социални дейности.

Сред мерките за ограничаване на вредния навик е и въвеждането на забрана за слагането на допълнителни съставки за подобряване на аромата и вкуса на цигарите.

В плана за ограничаване на тютюнопушенето се предвижда и задържането на високи цени на цигарите у нас, както и редица дейности за популяризиране на вредата от тях за здравето на хората.

През 2012 г. предстои да се изготви и законодателството за въвеждане на пълната забрана за пушене на закрити обществени места. Целта е така да се намали и пасивното пушене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още