IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telekom Austria не се отказва от държавния сръбски телеком

Австрийският собственик на Мобилтел подобрява офертата си за приватизация на Telekom Srbija

18:46 | 04.05.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка</em>: Telekom Ausria</p>

Снимка: Telekom Ausria

Telekom Austria (ТА) подобри днес офертата си за придобиване на мажориратен дял в сръбския държавен телеком. Австрийският концерн е готов да даде 1,1 млрд. евро за 51% от Telekom Srbija.

Въпреки по-добрата оферта обаче сумата е по-ниска от исканите от сръбското правителство 1,4 млрд. евро. Според Telekom Austria подобрената оферта предвижда първоначално плащане на 800 млн. евро. Останалата част от сумата е разпределена за плащане през следващите девет години.

До този момент австрийският концерн, който е собственик и на първия български мобилен оператор „Мобилтел“, предлагаше да плати до 950 млн. евро и впоследствие да инвестира допълнително 450 млн. евро в зависимост от резултатите. Сръбското правителство неколкократно отхвърли тази оферта.

Подобрението на предложението бе аргументирано от австрийския концерн с „идентифицирането на допълнителни стойностни елементи“ по време на продължаващите преговори. Те се състоят от споразумения за пренос на данни и продължаване на лицензи.

Ако подобрената оферта бъде приета и се стигне до сделка, TA ще остане и през настоящата година на загуба, анализира Dow Jones Newswires.

Telekom Srbija е държавният телеком в Сърбия с операции и в Черна Гора и Босна и Херцеговина, където Telekom Srbija държи 65%-ден дял в Telekom Srpske.

80% от държавния сръбски телеком са собственост на държавата, която иска да се оттърве от повечето от тях. Останалите 20% от акциите са в ръцете на гръцката Hellenic Telecommunications Organization SA (OTE), в която пък Deutsche Telekom държи 30%. OTE пък е собственик на втория български мобилен оператор „Глобул“ чрез дъщерното си дружество Cosmote.

През 2010 г. Telekom Srbija е регистрирала продажби за 1,141 млн. евро, а печалбата преди данъци е била в размер на 483 млн. евро. Телекомът има 7,3 млн. клиента и 3,4 млн. договора за домашен телефон.

През юли 2005 г. Telekom Austria Group купи 100 % от „Мобилтел“, като плати за тях 1,6 млрд. евро. Това беше най-голямата до този момент австрийска инвестиция зад граници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Didkata
преди 13 години
Какво точно е "европейско ниво"? Това, че отчитат роуминга на 60 секунди, по 6 лв минутата ли? Или постоянното надписване на сметки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
tstoyanova
преди 13 години
От както М-тел стъпи в България до наши дни, телекома направи огромни инвестиции и днес, вече предлага услуги на европейско ниво. Като изключим техническият проблем, клиентите на М-тел винаги са били доволни от оператора. Сърбия само ще спечели ако М-тел спечели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 13 години
Съревнование на бездарници сами със себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още