IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК отваря команден център срещу хакерски атаки

До 2012 г. ЕС трябва да има функционираща мрежа от национални екипи за незабавно реагиране при компютърни инциденти

12:34 | 20.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германската Siemens разработи специален интернет паспорт, с който интернет потребителите могат да бъдат идентифицирани от банката си преди плащане. <em>Снимка: Siemens</em></p>

Германската Siemens разработи специален интернет паспорт, с който интернет потребителите могат да бъдат идентифицирани от банката си преди плащане. Снимка: Siemens

Европейската комисия (ЕК) отваря на 1-и юни команден център, от който ще управлява битката с хакерите на територията на целия Европейски съюз (ЕС). Това се казва в отговор на комисаря за цифровия дневен ред Нели Крус до Ивайло Калфин, съобщиха от офиса на евродепутата.

Първоначално той ще работи под формата на междуинстуционален екип за предварително конфигуриране, а до 2012 г. ЕС трябва да има функционираща мрежа от национални екипи за незабавно реагиране при компютърни инциденти (CERT). Европейските институции ще си отворят собствен център за бързо реагиране, който ще ги брани от кибератаки.

Калфин попита Нели Крус дали ЕК не смята да въведе минимални стандарти за безопасност на мрежите и за защитата им от кибератаки. Напоследък европейските институции бяха жертва на поредица от кибератаки. В резултат възникнаха съмнения, които не бяха отречени от Еврокопейската комисия, за източване на конфиденциална информация от европейската дипломатическа служба и от други звена на ЕК. Търговията с въглеродни емисии на ЕС беше блокирана за месец, след като се установиха злоупотреби с разрешителните в пет страни в размер на около 30 млн. евро. 



Според Калфин, тъй като е много трудно да се възстановят данните и да се идентифицират евентуалните нарушители, както и откраднатата информация, е необходимо ЕС да има готовност бързо и ефективно да реагира при неочаквани злонамерени заплахи.

Като се съгласява с него, Нели Крус съобщава, че Брюксел планира да разработи минимален капацитет и набор от услуги за националните CERT, за да подпомогне действията им при хакерски атаки.

Европейската комисия ще се опита да подобри координацията между екипите за незабавно реагиране при компютърни инциденти, като продължи да прави учения и им осигури достъп до експертизата на агенцията си за информационна сигурност ЕНИСА.

ЕС проведе миналата есен кибер учение, но то показа, че органите, които са призвани да противодействат на компютърни атаки не могат да работят заедно, не разбират действията на колегите си и имат подходи, които се различават значително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още