IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia, Mozilla и Google пускат триизмерно видео в YouTube

Потребителите могат да споделят и гледат висококачествени, стереоскопични 3D видеоклипове директно в YouTube с помощта на своя NVIDIA 3D Vision компютър

14:07 | 27.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Освен хардуерните изисквания трябва да се активира и опцията за използване на HTML5 при гледане на 3D видео в YouTube<strong>.&nbsp;</strong><em>Илюстрация:&nbsp;YouTube&nbsp;</em></p>

Освен хардуерните изисквания трябва да се активира и опцията за използване на HTML5 при гледане на 3D видео в YouTubeИлюстрация: YouTube 

Американската хардуерна компания NVIDIA обяви, че YouTube вече предлага възможност на потребителите да преглеждат хилядите 3D видеоклипове налични в сайта в стереоскопичен 3D режим на своя NVIDIA 3D Vision настолен или мобилен компютър, директно в браузъра при използването на най-новата версия на Mozilla Firefox.

Става дума за партньорски проект на Nvidia, Mozilla и Google, в рамките на който на интернет портала YouTube ще могат да бъдат публикувани триизмерни стереоскопични видеоклипове.

Видеото ще бъде оптимизирано за режим на 3D възпроизвеждане на базата на браузъра Firefox 4 и ще поддържа триизмерната система Nvidia 3D Vision. Компаниите твърдят, че с помощта на комбинация от стандарта HTML5, реализиран във Firefox 4, и хардуерното решение 3D Vision, потребителите ще имат възможност да превърнат своя компютър в пълноценен триизмерен мини-киносалон.

От Google обясниха още, че хостваното в YouTube видео ще бъде напълно триизмерно и ще може да се възпроизвежда чрез HDMI порт или DLNA на широкоекранни телевизори.

“Развълнувани сме да предложим HTML5 и WebM поддръжка за хилядите 3D видеоклипове налични в YouTube”, заяви Джонатан Хуанг, 3D продуктов мениджър в YouTube, цитиран в прессъобщение на компанията. "Използвайки тези отворени стандарти, потребителите на NVIDIA 3D Vision вече разполагат с нов начин за преглеждане на библиотеката от 3D съдържание на YouTube”.

“Firefox в комбинация с 3D Vision осигуряват невероятно и напълно плавно възпроизвеждане на 3D видеоклипове с помощта на HTML5 видео базирано на отворени стандарти”, заяви Джей Съливан, вицепрезидент на продуктите в Mozilla.  “3D Vision на NVIDIA е отличен пример за това, как могат да бъдат добавяни иновативни възможности на база на бързодействието и графичните възможности, които осигурява Firefox”.

“Продажбите на ASUS G-серията лаптопи с 3D Vision са много силни”, заяви Бен Такър, вицепрезидент на  Systems Business Group-Distribution, ASUS Северна Америка.  “Сега, след като потребителите могат да гледат висококачествени 3D видеоклипове в YouTube, нашите очаквания са за значително допълнително нарастване на интереса към 3D Vision моделите на Asus”. 



Благодарение  на немалкото нови потребителски  ориентирани 3D видеокамери, обявени  тази година, добавянето на поддръжка  от YouTube на технологията NVIDIA 3D Vision показва постоянно разширяващият се ангажимент към 3D технологиите и дава възможност на повече потребители и 3D ентусиасти да споделят своите 3D видеоклипове онлайн.

С наличието на модели от JVC, Sony и други водещи производители, потребителите вече имат възможност за лесно генериране на 3D съдържание и качването му в последствие в 3D формат в YouTube, 3DVisionLive.com или дори на техния личен уебсайт, вграждайки YouTube 3D плейър в него.

За да можете да гледате стереоскопични 3D видеоклипове в YouTube е необходимо да разполагате не само с NVIDIA 3D Vision настолен или преносим компютър, но също така и да инсталирате най-новите NVIDIA GeForce драйвери (версия 275 или по-нова), както и да имате инсталиран Firefox (версия 4 или по-нова), която разполага с поддръжка за HTML5 поточно видео.  Освен това е необходимо да активирате опцията за използване на HTML5 при гледане на 3D видео в YouTube.

В допълнение, с помощта на NVIDIA 3DTV Play, потребителите имат възможност да свържат своя компютър към 3D телевизор и да се наслаждават на 3D YouTube видеоклипове на „голям екран” в удобството на своя хол.

Още преди няколко месеца YouTube подписа договор с корейския концерн за потребителска електроника LG Electronics, съгласно който в YouTube трябва да се появят триизмерни видеозаписи, подходящи за възпроизвеждане на съвременните телевизори с поддръжка на 3D. Тогава страните са се договорили, че YouTube ще реализира поддръжка за сваляне на 3D видео, заснето с помощта на новия смартфон LG Optimus 3D. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още