IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter ще обяви собствена услуга за споделяне на снимки

Компании като Twitpic и ImageShack, която държи Yfrog, печелят милиони долари, продавайки реклама на страниците със снимки

14:27 | 31.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Twitter</em></p>

Снимка: Twitter

Там, където са намесени пари, не може да има добро приятелство, гласи известна поговорка. Според вътрешна информация, цитирана от технологичния блог Techblogs All Things D системата за микроблогинг Twitter ще оповести на утрешната конференция D9 в Ранчо Палос Вердес пускането на собствена услуга за споделяне на снимки.

Информацията все още не е официално потвърдена от представители на Twitter, но потребителите заляха социалната мрежа с коментари, спекулации и дискусии по темата.

Новата услуга ще позволява на потребителите да внедряват в "туитовете" си снимки и вероятно видео, нещо, което до този момент беше възможно чрез ползването на трети страни, като Twitpic, Yfrog, Img.ly или MobyPicture, където потребителите на Twitter трябваше да хостват снимките си.

Именно на тези компании няма да им е лесно, след като вероятно ще се наложи да се лишат от приходите от такси, които Twitter им плащаше в продължение на години. Преди няколко седмици, с ъпдейта на своето приложение за iPhone, микроблогингът намекна какво ще се случи и изхвърли от платформата си някои системи за скъсяване на линкове, като Bit.ly и Is.gd.

Сега е ред на услугите за споделяне на снимки. Причината е прозаична: с имиджова реклама Twitter ще се опита да напълни касите си.

Компании като Twitpic и ImageShack, която държи Yfrog, печелят милиони, продавайки реклама на страниците със снимки, които достигат до огромна аудитория чрез туитовете. До този момент те можеха безпроблемно да бъдат вграждани в клиентите на Twitter. Ако сегашният слух се окаже истинско намерение, Twitter ще промени това много скоро.

Когато преди година собственикът на Twitpic Ноа Еверет имаше предложение да продаде компанията си за около 10 млн. долара, той лекомислено отказа сделката, защото работата му доставяла удоволствие. Още по онова време Еверет печелеше около 1,5 млн. долара годишно благодарение на Twitpic само чрез реклама с обяви.

През последните няколко месеца постоянно излизаха слухове за сделка, но сега изглежда, че Twitter е предпочела да вложи парите си другаде. Според блога Techcrunch системата за микроблогинг преговаря за придобиване на платформата за наддаване по ключови думи в Google AdWords - AdGrok. Цената ще е поне 10 млн. долара.

През последните няколко месеца Twitter завъртя продуктовата си политика на 180 градуса. Според шефа на разработчиците Райън Сървър външни разработчици няма да имат правото да работят върху приложения, които интегрират Twitter. Така че системата за микроблогинг по всяка вероятност ще се превърне в затворена екосистема.

Това би било донякъде жалко, като се има предвид, че в "бебешките си" години Twitter стана известен именно благодарение на своята откритост. Някои услуги, като наскоро придобития за 40 млн. долара в брой и акции TweetDeck, помогнаха на компанията да порасне, а сега са поглъщани от рожбата си.  

Снимката с принудителното приземяване на един Airbus в Хъдсън
, която обиколи света за броени часове, беше заредена в Twitter именно чрез Twitpic.

Сегашното поведение на Twitter е безспорен пример за мотото "Когато си се качил до върха, забрави онези, които те пренесоха там". Известно е обаче, че те ще се срещнат още веднъж - следващия път по пътя надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още