IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft може да купи и Nvidia

Софтуерната компания си е осигурила право на вето върху сделките на Nvidia с потенциални купувачи

11:33 | 06.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централата на Nvidia в Сатна Клара. <em>Снимка: компанията&nbsp;</em></p>

Централата на Nvidia в Сатна Клара. Снимка: компанията 

Нова голяма сделка е на път да осъществи Microsoft. Според информация на реномираното издание informationweek.com е възможно компанията от Редмънт да придобие разработчика на графични чипове Nvidia.

Агенцията цитира съобщение от Nvidia, подадено в края на май в Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC). В него се казва, че „по условията на сключеното споразумение, ако частно или юридическо лице се обърне с предложение за покупка на 30% (или повече) от нашите акции, то Microsoft има право незабавно да забрани подобна сделка”.

От документа става ясно, че Microsoft има право на вето върху сделките на Nvidia с потенциални купувачи. Това означава, че Nvidia ще отдаде приоритет на Microsoft в случай на продажба, както и че вече се подготвят документите за поглъщане. Също така документтът прави невъзможно придобиване на Nvidia от страна на Apple например без изричното съгласие на Microsoft. 

Споразумението е от преди десет години, от времето на пускането на пазара на първата конзола Xbox, за която Nvidia разработи графичните чипове. Междувременно обаче договорката може да е станала по-ценна за Microsoft, защото със своите чипове от типа Tegra Nvidia стана един от най-важните производители на процесори за iPad и и за бъдещите таблети с Windows.

До този момент не беше известно Microsoft  да проявява интерес към Nvidia, липсва и официален коментар от базираната в Редмънд компания.

От началото на годината софтуерният гигант предприе няколко много силни придобивания, като стратегическо партньорство с Nokia за мобилната платформа Windows Phone и сделка за поглъщане на VoIP доставчика Skype.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още