IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои хай-тех компании печелят борбата за таланти

Twitter е наел близо 11 служителя за всеки един, който е напуснал компанията

14:24 | 08.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Добрите специалисти се намират и задържат трудно. <em>Снимка: Сименс</em></p>

Добрите специалисти се намират и задържат трудно. Снимка: Сименс

Борбата за топ мениджъри и таланти в софтуерния бранш е особено ожесточена в Силициевата долина и Ню Йорк, въпреки че и на други места безработицата не е висока.

Обяви за нови работни места пълнят страниците на специализираните издания, технологичните компании плащат хиляди долари в бонуси, за да задържат ключовите си служители, пише Wired.com. Някои технологични компании харчат милиони, за да купят стартиращи фирми, понякога само заради инженерните им таланти.

Но кой печели тази битка?

TopProspect, базирана в Сан Франциско стартираща компания, която прави облачен хедхънтинг и плаща поне по 6000 долара на потребителите си, ако препоръчат успешно кандидат за работа, претендира, че знае отговора. Компанията е направила система за изчисление на контактите в базата си данни, които са сменили местоработата си през последните две години.

Оказва се, че Twitter е наел близо 11 служителя за всеки един, който е напуснал. Facebook и Zynga са наели 8 нови специалисти за един загубен, докато съотношението при LinkedIn е 7,5, а при Groupon - 3,9. При Intuit и Google цифрата е 1,2 за всеки един загубен талант.

Останалите губят: eBay е назначил 0,8 души на мястото на всеки напуснал, Microsoft - само 0,4, а Yahoo - 0,3 (не е изненадващо, като се има предвид огромната вълна съкращения в Yahoo по Коледа).

По отношение на сухата статистика за брой новоназначени служители, победители са Google, Facebook, Microsoft, LinkedIn и Apple — нищо чудно предвид размерите им. Но някои от тези компании са и сред губещите - Microsoft, Yahoo!, Google, eBay и Amazon.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още