IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет балонът започна в Китай, следва Западът

Балон има при интернет компаниите, но не и при технологичните фирми

14:17 | 16.06.11 г. 3
Интернет балонът започна в Китай, следва Западът

На фона на неотдавнашното изобилие от високи оценки на компании и първични публични предлагания (IPO), условията за пореден технологичен балон са налице. Разликата между технологичните и интернет компаниите обаче е от ключово значение, когато обсъждаме този въпрос, твърди Кийт Улкок, технологичен анализатор от компанията за инвестиционни изследвания 5th Column Ideas.

"Разбира се, тези оценки са изключителни, особено като се има предвид, че някои от постигат  само маргинални печчалби", твърди той пред CNBC.

"Погледнете Microsoft, погледнете което и да е от големите имена, които през тази година се представят доста под очакванията. Няма технологичен балон, има интернет балон", твърди експертът.

По думите му този балон е започнал в Китай и китайските интернет акции, които тръгнаха нагоре през септември. Сега обаче те бележат остра корекция. "Интересно е, че в този процес Китай води Запада, а ние започваме да наваксваме", допълва Удлок.

Технологичният балон в началото на века включваше  голям брой инвеститори на дребно, които в момента, поне засега, не бързат да се появят. Удлок обаче твърди, че технологичните акции без съмнение са привлекателни, особено в комбинация с разумно количество шум около тях.

"Трябва да познавате собствената си толерантност към риска и да сте наясно с какво си имате работа", казва Удлок.

"Когато купувате подобни акции, когато балонът започне да се надува, това ще бъде като влизане в матрицата, като лекарство, което променя ума. Когато балонът наистина дойде, дори и разумните хора могат да загубят разсъдъка си", предупреждава експертът.

"Нека да сме наясно, тези акции всъщност не могат да бъдат оценени, онова, което купувате са опции и единствената оценка, която според мен можете да използвате, е да наблюдавате обществената нагласа", заключава експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
finansa
преди 12 години
Последния стадий на надуване ще бъде около излизането на Фейсбук на борсата,тогава ще настъпи лудостта(и баба Милка ще си купи акцийки!!),но дотогава има доста време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Deripaska
преди 12 години
Далече сме от балон и при интернет компаниите, защото се балонизират само социалните мрежи, а те не са целия интернет!Дори и при социалните мрежи е трудно да се говори за балон, а по скоро за опит за балонизиране, защото един от основните признаци на балонизирането е масовото навлизане на дребните инвеститори, което за сега не е факт!Инстутиционалните инвеститори могат да си прехвърлят микроскопични пакети на големи оценки още 10 години без проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
rednek
преди 12 години
Психологията на един балон:http://***.reader.bg/forum/5--/234--.htmlСори, че пак давам този линк, но много ме впечатли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още