IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технически проблеми спъват преносимостта на номерата в мобилната мрежа

Смяната на операторите вече се извършва по-бързо, отчитат от Комисията за регулиране на съобщенията

11:24 | 30.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Технически проблеми спъват преносимостта на номерата в мобилната мрежа

Все още съществуват технически проблеми, които затрудняват процеса на пренасяне на номерата от един мобилен оператор към друг. Това съобщиха от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) след проведената вчера среща с представители на мобилните оператори и неправителствени организации.

Въпреки проблемите от регулатора отчитат значителен напредък при осъществяването на преносимостта на номерата. От началото на април 2008 г., когато законово беше уредена тази възможност, до 31 май 2011 г. пренесените фиксирани номера са 78 924, а пренесените мобилни - 161 868. Процесът се е ускорил, след като услугата се ползва на „едно гише”.

Операторите са регистрирали и драстично намаление на жалбите от страна на абонатите. Представители на мобилните оператори са обявили по време на срещата, че ще гарантират максимално правата на абонатите си, включващи 7-дневен срок за преразглеждане на договора и намаляване на срока за отговор на жалби от потребителите, съобщават още от комисията.

Преди дни Комисията за защита на конкуренцията отчете, че абонатите, възползвали се от преносимостта през 2010 г., са много малка част от общия брой на ползвателите на мобилни услуги - около 1,3%, което е едва с около 0,8 процентни пункта повече спрямо края на 2009 г. Изводът на антимонополната комисия е, че услугата има голям потенциал за развитие и е важно процесът да бъде улеснен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още