IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RIM пуска нови модели с надеждата да си върне лидерските позиции на пазара

Новите устройства обаче ще работят под старата операционна система, което предизвика спорове около прогнозите за пазарен успех

11:51 | 03.08.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Research In Motion (RIM) подготвя нови модели на BlackBerry с надеждата да си върне поне част от загубения пазарен дял в Северна Америка, пише The Wall Street Journal.

Главните изпълнителни директори на компанията Джим Балсили и Майк Лазаридис обещаха на инвеститорите, които пострадаха от спада на цената на акциите на RIM, че новите модели устройства ще помогнат за атаката на пазара на смартфони, на който производителят на BlackBerry някога доминираше.

Успехът на новите модели на RIM обаче е под въпрос. Те няма да работят под новата операционна система на компанията QNX. Производителят закупи платформата миналата година с идеята, че подмяната на старата операционна система ще подпомогне конкурентоспособността на новото поколение смартфони.

Моделите на RIM, които работят под QNX, обаче няма да бъдат готови по-рано от следващата година, отбелязва изданието.

Междувременно се очаква Apple да пусне нов iPhone през есента. На пазара се очакват и още няколко устройства, работещи под Android, включително и модели, които ще работят и с по-бързите 4G американски мрежи.

Заради по-иновативните „умни телефони“ на Apple и устройствата под Android потребителите постепенно започнаха да се отдръпват от BlackBerry. RIM се изправя пред загуби и на бизнес клиенти, които са традиционно лоялни, но все повече компании разрешават на своите служители сами да си купят телефон, който после да ползват за работа. 

Стийв Чонг от базираната в Сан Франциско Union Bank коментира за изданието, че в последната една година служители на финансовата компания масово избират или iPhones, или телефон под Android вместо BlackBerry.

В момента служители на Union Bank ползват над 1000 iPhone, докато миналата година смартфоните на Apple са били едва 300. Служебните BlackBerry-та в компанията са намалели до 1 200 от 1 700 по същото време на миналата година.

Чонг не вярва, че новите продукти на RIM ще помогнат на компанията да си върне загубения пазарен дял.

В края на първото тримесечие на годината смартфоните с Android заемаха близо 51% дял от северноамериканския пазар. На второ място по пазарен дял в Северна Америка беше iPhone с малко повече от 27 на сто. RIM се нареждаше на трето място с 16,5%, докато през първото тримесечие на 2010 г. делът на техните устройства беше 41,3 процента, сочат данни на Gartner.

В глобален план пазарният дял на производителя на BlackBerry е намалял до под 13% през първото тримесечие на годината от 19,7% през първите три месеца на миналата година, сочат още данните на Gartner.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още