IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple подава жалба срещу фалшивите магазини

Обект са неистински обекти в Ню Йорк, разследване започват и китайските власти заради фалшиви магазини в страната

10:00 | 08.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Един от фалшивите магазини в&nbsp;Кунмин, в южната провинция Юнан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Един от фалшивите магазини в Кунмин, в южната провинция Юнан. Снимка: Ройтерс

Apple подаде съдебен иск в Ню Йорк срещу редица компании и лица. Жалбата обхваща около 50 лица, пише американският специализиран блог AppleInsider, и е насочена срещу магазините, които копират без разрешение концепцията на фирмените магазини Apple Stores.

Детайлите все още не са известни, но един от обвинените е фирмата Apple Story Inc, която е собственик на едноименен магазин в Ню Йорк, копиращ концепцията на фирмените обекти на Apple.

Снимки и от този магазин бяха публикувани в блога Birdabroad, собственост на американска блогърка, която в момента живее и работи в Китай. В азиатската страна тя се натъква на редица фалшиви магазини на Apple. Скоро обаче американката публикува снимки и на други фалшиви магазини на концерна, пратени й от нейни читатели от целия свят.

До този момент Apple не е взимал отношение по темата. Наскоро компанията потвърди, че при откритите от Birdabroad в Китай магазини наистина не става дума за истински магазини на концерна, нито за т. нар. премийни дилъри, на които им е разрешено да наподобяват дизайна на магазините.  До този момент AppleInsider не е получил коментар от Apple или от адвокатите на концерна.

Независимо от иска на Apple властите в Китай започват разследване срещу фалшивите магазини в страната, предава държавната агенция Xinhua. В резултат два магазина са били затворени, защото нямат валиден търговски лиценз. Операторите обаче засега не са глобени за нарушаване на авторски права.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още